Societat10/06/2020

Robots per ajudar a erradicar l'alga invasora que a la Mediterrània només colonitza les Balears

Investigadors de l'Imedea i la UIB faran servir un submarí i un catamarà teledirigits per estudiar i evitar l'expansió de l'espècie a Cabrera

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaL'Halimeda incrassata és una alga invasora que fins ara no s'ha detectat a cap altra banda de la Mediterrània llevat de les Balears i ara l'Institut d'Estudis Mediterranis (Imedea) lidera un projecte per estudiar, detectar i erradicar aquesta espècie fent servir un submarí i un catamarà teledirigits. L'alga és present a diferents punts de Mallorca, però de moment només s'actuarà al Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera perquè la població encara està restringida i podria ser més fàcil de controlar, segons explica la biòloga i investigadora que coordina la iniciativa, Fiona Tomás. Si els resultats són positius, el mateix procés es podrà aplicar a qualsevol altre indret de la Mediterrània on pugui aparèixer l'alga i també a la resta del territori balear.

El grup d'investigació robòtica de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Systems, Robotics and Vision, ja està fent proves amb els robots. Fiona comenta que el catamarà servirà per captar imatges a uns dos metres de profunditat, mentre que el submarí farà el mateix a aigües més profundes. Els robots faran vídeos que quedaran geolocalitzats per poder elaborar un mapa de les zones envaïdes per l'halimeda.

Cargando
No hay anuncios

La idea és començar el setembre perquè és quan menys gent hi ha a Cabrera i l'alga està més desenvolupada, comenta la biòloga. Afegeix, però, que estan pendents de l'evolució de la pandèmia de coronavirus i les mesures sanitàries per poder embarcar. "Tot el que sabem i puguem saber de l'halimeda és d'interès per a la resta de països mediterranis", assegura Fiona, perquè si aconsegueixen saber com es pot erradicar i controlar l'expansió de l'alga els mateixos coneixements es podran aplicar a qualsevol lloc. El projecte de l'Imedea compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat i del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

L'Halimeda incrassata colonitza els fons marins arenosos i fa que els peixos que resten enterrats sota una fina capa d’arena com el pedaç (Bothus podas podas) i la pastinaca (Dasyatis pastinaca) fugin de les zones afectades. D’altres, però, hi acudeixen per menjar-se els petits invertebrats que habiten en aquests boscos marins originaris del mar Carib. És el cas del peix xoriguer (Dactylopterus volitans) i el raor (Xyrichtys novacula).

Cargando
No hay anuncios

Aquestes alteracions causades per l'alga han estat documentades a la reserva marina de la badia de Palma, entre Cala Blava i el cap Enderrocat. És en aquesta zona on es va observar per primera vegada el 2011. Després es va anar expandint pel litoral fins a la Colònia de Sant Jordi i durant la tardor del 2016 es va localitzar a Cabrera, on ara es pretén erradicar. Fiona creu que el més probable és que l'alga hagi arribat a través de rutes marítimes però no es pot assegurar.

Cargando
No hay anuncios

Les Balears són un punt calent per a l'expansió de les algues invasores i a les Illes s'han detectat set –inclosa l'Halimeda– de les 11 algues invasores que hi ha a Mediterrània. Les espècies introduïdes poden alterar els ecosistemes autòctons i són una causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món. De fet, el nombre d’algues invasores es duplica cada 20 anys en aquesta mar.