Sequera
Societat 12/08/2024

Aliança per l'Aigua denuncia la inacció del Govern davant la "situació límit" dels aqüífers d'Eivissa

L'entitat demana a l'Executiu que apliqui el Decret de sequera i redueixi un 10% les extraccions d'aigües subterrànies en habitatges en rústic

2 min
Vista aèria de la nova dessaladora de Santa Eulària.

EivissaAliança per l'Aigua ha denunciat la situació "límit" dels aqüífers d'Eivissa i la "manca d'execució de solucions per part del Govern" davant la sequera. En aquest sentit, l'entitat ha alertat que les reserves hídriques subterrànies han assolit mínims històrics i han arribat a un 35%, una xifra semblant a la que es va assolir en la sequera que va patir l'illa el 2016.

Per altra banda, també adverteix que, a causa d'aquesta situació, "els agricultors pateixen l'esgotament dels pous i no tenen accés a recursos hídrics alternatius com l'aigua regenerada, la qual cosa compromet la seva activitat econòmica". A més, l'Aliança lamenta que la gran urbanització en sòl rústic per a usos d'habitatges turístics i grans mansions provoca una sobreexplotació encara més forta dels aqüífers, ja que augmenta la demanda de camions cisterna per subministrar aigua a zones que els tenen salinitzats. "D'aquesta manera, es trasllada la pressió sobre els aqüífers en bon estat del nord de l'illa on es carreguen els camions amb aigua apta per al consum humà", exposa la plataforma. De fet, destaquen l'increment del trànsit de camions cisterna d'aigua que recullen de pous nous situats al nord de l'illa.

Davant aquesta situació, l'entitat reclama al Govern que implementi "mesures urgents que donin resposta a l'escassetat hídrica" i proposa iniciatives com la instal·lació d'una xarxa de sensors per controlar els pous de grans consumidors, la implementació del Pla de Transformació Digital dels Recursos Hídrics, la posada en marxa d'infraestructures de reutilització de les aigües depurades per a l'ús agrícola i forestal. Per altra banda, també demana a l'Executiu que apliqui el Decret de sequera de les Illes Balears que estableix reduir un 10% les extraccions de les aigües subterrànies en habitatges en rústic. Altrament, la plataforma ha recordat que tots els partits van signar el Pacte per l'Aigua el 2023, amb mesures per a la recuperació dels aqüífers i la reutilització d'aigua depurada.

Per la seva banda, fonts de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua asseguren que, des de l'inici de la legislatura, s'han pres mesures per posar solució al problema que pateix Eivissa, com l'aprovació d'un nou dipòsit a Sant Miquel que rebi aigua dessalada i la distribueixi al port de Sant Miquel i al mateix municipi, i l'ampliació de la dessaladora de Santa Eulària, entre d'altres. També subratllen que al juny d'enguany es varen adjudicar els contractes per actualitzar i posar en funcionament els dispensadors d'aigua que "mai s'havien posat en marxa, ni tan sols després de la greu crisi del 2016". A més, subratllen que "quan va arribar l'actual equip de Govern no existien projectes o expedients iniciats".

stats