La investigadora Alícia Sintes retreu al ministre Pedro Duque que cobra menys que al nord d'Europa
La menorquina, que dirigeix l'únic grup nacional de científics que detectà les ones gravitacionals, ha explicat que fa tasques de secretària
PalmaLa investigadora menorquina Alícia Sintes ha retret al ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, que cobra un salari baix comparat amb el que els científics cobren al nord d'Europa. Sintes, qui ha dirigit la pregunta a través d'un sistema de WhatsApp, ha criticat que entre les seves tasques hi ha labors de secretària.
La reconeguda científica dirigeix l'únic grup de l'Estat que detectà les ones gravitacionals, premiades amb un Nobel. Sintes ha encetat el torn de preguntes al ministre, que aquest dimarts ha protagonitzat una trobada al Club Diario de Mallorca, moments abans de veure's amb la presidenta del Govern al Consolat.
"Tots els professionals cobren menys a Espanya que a Alemanya", ha contestat Duque, qui ha posat com a exemple el periodisme. "El problema és que no hem reforçat el nostre teixit econòmic, si tinguéssim el doble o el triple d'innovació...", s'ha referit. "Els països que inventen coses i les exporten tenen salaris més alts", ha conclòs la resposta.
L'astronauta, en forma
El ministre de Ciència, també astronauta i l'únic espanyol que ha viatjat a la Lluna, ha confessat que es manté en forma "per si de cas m'engeguen els votants".
Duque ha desvelat que s'està negociant el primer vol per anar a l'espai des d'Espanya i l'Agència Espacial proposarà fer una nova selecció d'astronautes que, habitualment, es fa cada deu anys, segons ha explicat Duque. Precisament en el sector espacial el col·lectiu femení suposa menys del 25%. "Hi ha àrees amb més presència de dones, com les ciències experimentals, i d'altres, com l'enginyeria, amb molt poca presència", ha assegurat sense saber donar una explicació de per què és així. En aquest sentit, assegura que la legislació tindrà "una disposició pel que fa a les avalucions objectives dels currículum per accedir a posicions de gerència o llocs de feina en investigació que són menys exigents si la postulant ha estat a càrrec de menors o per problemes de salut", ha explicat el ministre.
Llei d'Universitats
Allò que ha quedat sense fer és la reforma de la Llei d'universitats per manca de temps. De moment, "hem fet un llistat de les característiques que haurà de tenir la nova legislació". La llei orgànica, que necessitarà el consens de més de tres grans grups parlamentaris, estarà pensada perquè "la gent accedeixi a la universitat amb les mateixes oportunitats", i perquè "la universitat estigui més lligada a l'empresa, sigui àgil i s'adapti internament per apropar-se a les necessitats que la societat té", ha afegit. El sistema d'avaluació per als llocs de feina a la universitat serà del tot objectiu "per donar cabuda als que han partit a fer feina a l'estranger", ha afegit.