Estiu

Què fer per evitar intoxicacions alimentàries durant l'estiu

Hi influeix l'elevada temperatura i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix

Abans de menjar la fruita, s'ha de rentar o pelar
ARA Balears
06/08/2024
1 min

PalmaDurant l'estiu és habitual preparar aliments i menjar-los a l'aire lliure, però l'elevada temperatura i el temps que passa entre que es preparen i es consumeixen pot afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària. Per això, la Direcció General de Salut Pública de les Illes Balears explica què s'ha de fer i quines són les recomanacions per evitar-ho.

Per guardar els aliments, la millor opció és utilitzar envasos hermètics aptes per a l'ús alimentari i, separar els que són crus dels cuits o llestos per al consum per no afavorir les contaminacions creuades. A l'hora de transportar-los, es recomana que sigui en una bossa o gelera isotèrmica amb la mida adequada per evitar pèrdues de fred.

La carn ha d'estar ben cuinada i s'ha de guardar al fons de la nevera per impedir que amb el suc contamini la resta d'aliments. A més, s'ha d'evitar el menjar elaborat amb ou cru, com maioneses o salses, per això la importància que la truita estigui ben quallada i en fred fins al moment de sortir de casa. En el cas de les ensalades variades, s'han de preparar en el darrer moment, ja que la barreja d'ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient n'afavoreix la contaminació.

Durant el transport, cal posar la nevera al lloc més fred del vehicle i, en arribar, treure-la com més aviat millor i deixar-la a l'ombra. Cal recordar que els glaçons només serveixen per mantenir el fred i no per refredar els aliments, per això un cop s'han fos, el menjar deixa de ser segur. En partir, s'han de recollir totes les deixalles per ser respectuosos també amb el medi ambient.

stats