Esperança Bosch: "Alliberar la Manada és una bufetada a totes les dones”
Quatre expertes argumenten la seva indignació per la decisió de l'Audiència de Navarra
PalmaLa directora de l'IB-Dona, Rosa Cursach, s'ha mostrat indignada per la decisió de la secció segona de l'Audiència de Navarra de decretar la llibertat provisional sota fiança de 6.000 euros per als membres de la Manada. Cursach ha lamentat, a més, que l'anunci "s'hagi donat a conèixer a les portes dels santfermins", cosa que ha titllat d'escandalosa, “perquè d'aquí a dos dies comencen les festes" i ha assenyalat que “és una mostra més que som en un sistema patriarcal i que la justícia és una justícia patriarcal”.
Per la seva banda, la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, ha confessat que se sent "indignada", "com moltíssima gent", i "perplexa": "No em puc creure encara que els hagin posat en llibertat provisional, per una banda, i, per una altra, que la fiança sigui de 6.000 euros". Parrón ha afegit que les advocades de Mujeres Juristas Themis li comentaren fa unes setmanes que les fiances, en cas de violació, oscil·len entre els 6.000 i els 20.000 euros, i a ells "els han posat el mínim possible per una violació i una setmana abans dels santfermins". “Que barat que surt i que fàcil que és agredir les dones!”, ha sentenciat Parrón.
"Violar, en aquesta societat patriarcal, surt molt barat"
“És una notícia devastadora”, una “bufetada a totes les dones i a la ciutadania en general”, ha manifestat indignada la directora del Grup de Recerca d'Estudis de Gènere i del Màster de Polítiques d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, Esperança Bosch, qui ha recordat el perfil dels cinc membres de la Manada, entre els quals hi ha un militar i un guàrdia civil, que varen abusar d'una nina, i hi ha proves perquè ho varen enregistrar i ho varen mostrar als seus amics”. Bosch s'ha referit que “si un d'ells va escriure una carta dient que no era conscient del delicte que havia comès”, com volem evitar que no el torni a cometre?”. Esperança Bosch ha insistit que la decisió de decretar llibertat provisional per a la Manada “és un desastre” i “una evidència que violar, en aquesta societat patriarcal, surt molt barat”. “És una bufetada col·lectiva”. D'altra banda, ha lloat que el moviment feminista “hagi reaccionat amb rapidesa i contundència a tot l'Estat davant aquesta decisió”.
"La reincidència, en aquests casos, és evident"
Per a l'advocada experta en casos de violència contra les dones, Maria Duran, la decisió del Tribunal “és una gran equivocació”. “Tot i que sigui legal és un error perquè no han tingut en compte que la Manada “no només està condemnada a nou anys de presó sinó que, a més, els seus integrants tenen pendent un altre judici per una violació múltiple anterior”. “Les dones, sobretot les que viuen prop d'aquests homes, han d'estar ben espantades” perquè “la reincidència” d'aquest perfil de delinqüents “és més que evident” i s'hauria d'haver previst que el cas es pot tornar a repetir”. Per a Maria Duran, amb aquesta decisió el Tribunal envia un missatge a les dones que desconfiïn de la justícia, perquè si fins ara pensaven que el mal que ha fet un violador podria ser castigat, el missatge que ara envien amb l'alliberació de la Manada “és negatiu i preocupant per a totes les dones”. Així mateix, la jurista ha criticat el fet que el magistrat que va fer el vot particular i que estava totalment decidit a l'absolució “no podia ser ni objectiu ni imparcial a l'hora de valorar la llibertat provisional”. “Des del segle XIV s'ha posat de manifest que els magistrats han de tenir com a mínim l'aparença d'imparcialitat i aquest magistrat, qui per cert en el seu vot particular va utilitzar paraules molt insultants i vexatòries contra la víctima, no fou imparcial”, ha recordat l'experta. Per això, ha afegit Maria Duran, les parts “poden demanar la recusació del magistrat”.