Societat08/07/2021

Alliberen 15 falzies que estaven ateses pels tècnics del COFIB

Aquesta espècie ha estat declarada au de l’any per SEO Birdlife

ARA Balears
i ARA Balears

Una quinzena d'exemplars de falzies que estaven ateses pels tècnics del COFIB per diferents causes han estat alliberades aquest dijous. Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, aquest alliberament s'ha fet per commemorar la declaració d'aquesta espècie com a au de l'any, una iniciativa que va començar amb l’objectiu de preservar la població actual de l'espècie a la ciutat i augmentar-la per preservar la biodiversitat urbana per al futur.

A l'acte d'alliberament hi han anat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i membres de "Palma, Ciutat de les Falzies". Mir ha recordat que, enguany, la falzia ha estat declarada au de l’any per SEO Birdlife i ha valorat tant "la tasca ingent del COFIB en la conservació i recuperació d'espècies protegides", com també "la participació activa dels ciutadans que es plasma en el projecte ‘Palma, Ciutat de les Falzies’ i ens facilita la tasca de conservar un bé comú tan preuat com és la biodiversitat".

Cargando
No hay anuncios

Des del mes de maig el COFIB ha atès 702 exemplars de falzia, 569 dels quals són polls. Entre els mesos de juny i juliol és habitual que els polls caiguin del niu per fugir de la calor, quan encara no saben volar. La resta han entrat per causes com traumatismes, atacs de depredadors (moixos) i alguns per causa desconeguda.

Al COFIB les han criat fins a assolir la mida, el pes adequat i els tècnics han considerat que estan preparats per volar i sobreviure a la natura. L’any passat el COFIB va atendre 696 aus d’aquesta espècie, de les quals 511 eren polls. Durant els darrers 10 anys n’han estat 4.940 en total.

Cargando
No hay anuncios
Les falzies

Les falzies (Apus apus) són aus migratòries que arriben a finals de març a les Illes Balears per reproduir-se. Són ocells insectívors i que, per tant, són una peça clau per controlar les poblacions de moscard a nuclis urbans, on fan els nius, i d’altres insectes vectors. És una espècie que du a terme tota l’activitat biològica volant i només s’atura per criar a partir del segon any de vida. A l’agost comencen a emprendre el seu viatge al continent africà. Està catalogada en règim de protecció especial en el catàleg balear d’espècies amenaçades.