Temporal de pluges
Societat31/10/2024

València busca "molts desapareguts" per la DANA, que ja ha deixat 95 morts a l'Estat

El pitjor temporal del segle ha provocat inundacions mai vistes i destrosses que han arrasat cotxes, ponts, sostres, cases i carreteres

This browser does not support the video element.

BarcelonaLes esfereïdores imatges de dimarts al vespre de persones enfilades als seus cotxes, agafant-se a arbres per no ser arrossegades per l'aigua o havent de ser rescatades pels serveis d'emergències anticipaven un balanç catastròfic. El temporal de pluges que s'ha acarnissat amb el País Valencià ha deixat 92 víctimes mortals i desenes de desapareguts. A tot l'Estat la xifra s'enfila fins als 95. La tempesta també ha causat la mort de dues persones més a Castella-la Manxa, a les localitats de Letur i Mira, que van ser arrossegades per diferents riuades. I a Màlaga, un altre home de 71 anys va morir a l'hospital després de ser rescatat de les inundacions. De fet, Andalusia és ara un focus de preocupació per a les autoritats, especialment Cadis i Sevilla.

La Unitat Militar d'Emergències (UME) centra ara les seves tasques en la recerca amb l'ajuda de gossos de persones desaparegudes a les zones afectades per la DANA. "No podem precisar-ne el nombre exacte, però hi ha moltes persones desaparegudes", ha explicat la ministra de Defensa, Margarita Robles

A Espanya no es recorda un episodi de gota freda com aquest, i les imatges han donat la volta al món: és el temporal més tràgic del segle a l'Estat. Després d'una nit d'incertesa per les primeres desaparicions, la incomunicació i les carreteres negades que van obligar molts treballadors a dormir als seus llocs de treball i l'aigua que inundava les cases fins al sostre en qüestió de minuts, la duresa de la tragèdia s'ha començat a fer evident aquest dimecres a primera hora del matí. Inicialment, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, no ha volgut parlar de víctimes, però sí que ha confirmat que s'havia activat el Procediment de Múltiples Víctimes.

Cargando
No hay anuncios

Poca estona després la realitat s'ha imposat: primer s'han confirmat 13 víctimes, però poc després, a les 10 h, la xifra s'ha elevat a 51. El balanç provisional de les autoritats ja duplica aquesta dada, que s'enfila gairebé al centenar de morts, i les autoritats no descarten que pugui augmentar, perquè encara hi ha desenes de desapareguts i les tasques de desenrunament s'allargaran uns dies. Les històries que es van anar coneixent evidencien la desesperació i la situació límit de milers de persones. A Paiporta, un dels municipis amb més víctimes mortals (40), sis avis han mort al geriàtric on vivien arran de la inundació de la planta baixa de l'edifici. En les imatges que s'han compartit a les xarxes es pot veure com els usuaris estaven asseguts en cadires, enmig d'un mar d'aigua i envoltats d'objectes que suraven.

Al migdia, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut en una declaració institucional per assegurar que es declararà la zona com a catastròfica i es mobilitzaran “tots els mitjans necessaris”. “No us deixarem sols –ha dit, dirigint-se als afectats i als familiars de les víctimes–. Us ajudarem amb tots els recursos de l'Estat i de la UE per reconstruir les vostres llars i les vostres vides com més aviat millor". Des d'una base militar a les Canàries, el rei Felip VI també ha mostrat el seu condol per les víctimes i ha dit que estava “tranquil” de saber que “tots els mitjans disponibles” ja estan a disposició del govern valencià.

Cargando
No hay anuncios

Alcaldes desemparats

Mentre intenten encaixar la pèrdua de vides humanes i les destrosses materials als seus pobles, molts dels alcaldes de les zones afectades asseguren que la gestió de l’executiu no havia estat a l'altura. Un d’ells és l’alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom, que ha assegurat que al consistori ningú el va avisar en tot el dia que la situació podia acabar sent tan catastròfica. “Ens han abandonat”, denuncia. I lamenta que, malgrat que l’agència de meteorologia valenciana va activar l’alerta vermella per la DANA un dia abans, ningú els va fer arribar cap missatge, més enllà d’un tuit de la mateixa agència meteorològica. “El desbordament del riu Magre ha omplert tot el poble d’aigua, de fang, de runa...”,diu.

Cargando
No hay anuncios

A primera hora de la tarda, l’alcaldessa de la damnificada Paiporta, Maribel Albalat, ha confirmat en declaracions a la SER que algunes de les 40 víctimes eren persones grans que vivien en plantes baixes o veïns que van intentar treure els cotxes dels garatges perquè no se’ls endugués l’aiguat. Situat a uns deu quilòmetres de València, el poble està “incomunicat”. “Una catàstrofe amb majúscules”. Així descriu l’alcalde de Letur, Sergio Marín, el pas de la DANA per aquest municipi manxec, on també hi ha hagut una víctima mortal. Marín no descartava que hi hagués més morts a causa del temporal, perquè hi havia cinc desapareguts. Tres drons de la Guàrdia Civil amb càmeres tèrmiques continuaran buscant aquests veïns. Es tracta d’un matrimoni jove, dos treballadors de l’Ajuntament i una dona, segons fonts del cos policial.

Els efectes a les empreses

Una altra de les queixes relacionades amb el poc marge per reaccionar preventivament al temporal prové de treballadors que van quedar atrapats als seus llocs de treball i a les carreteres. Com que l’alerta de Protecció Civil no va arribar fins a les 20 h, molta gent no va poder sortir de les empreses, sobretot dels polígons industrials, o era a la carretera tornant cap a casa. Davant d’aquests estralls, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat “responsabilitat” a les empreses i que la prioritat se centri en “protegir la vida” dels empleats de les zones afectades i “evitar” desplaçaments innecessaris. De fet, des d’alguns sindicats s’ha acusat les empreses de mantenir l’activitat malgrat “la coneixença” de perill. 

Cargando
No hay anuncios

Mercadona, una de les empreses que més han patit crítiques a través de les xarxes socials, assegura que “hi ha algunes botigues que per seguretat no han obert” i que estan “treballant per recuperar el servei a les zones afectades i col·laborant amb les autoritats per ajudar els veïns, proveïdors i treballadors”. L’empresariat, però, també fa esment que l’avís d’alerta massiu va arribar molt tard. Una crítica compartida per la Intersindical de València, que carrega durament contra l’executiu valencià: “És la prova de la ineficàcia del govern Mazón i que les retallades maten”. A més, diverses empreses han aturat del tot la seva activitat, com la planta de Ford Almussafes, que no la reprendrà fins a l’11 de novembre.

El pitjor temporal del segle

Més enllà dels danys personals i la sensació de vulnerabilitat dels valencians, la comunitat s'ha despertat aquest dimecres immersa en un gran col·lapse en l’àmbit de les infraestructures. L’aigua i el fang escopits amb força pels cabals desbordats del riu Magre i el barranc de Poio ha inutilitzat vies de tren i carreteres, que han quedat tallades per seguretat. En diversos punts del País Valencià es repeteix l’escena de cotxes amuntegats en piles impossibles i ponts arrasats, fins i tot en municipis on no va caure ni una gota de pluja. Així, les autoritats continuen demanant a la població que no circuli amb cotxe per València i Castelló. També s'han hagut de desviar i cancel·lar desenes de vols amb origen o destí València i Adif ha suspès el servei de Rodalies i els trens cap a Barcelona i Madrid. El metro i el tramvia tampoc no circulen a València ni a l’àrea metropolitana.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta DANA és, fins ara, el pitjor temporal del segle que s'ha registrat a Espanya. I el més mortífer. Cal remuntar-se al 1996 per trobar dades semblants de pluja registrada en un sol dia. L'11 de setembre d'aquell any una gota freda va provocar grans precipitacions que van acumular 520 l/m² a Tavernes de la Vall, xifra molt semblant als prop de 500 l/m² caiguts dimarts a Xiva en tan sols vuit hores. Només hi ha un precedent tan catastròfic: el trencament de la presa de Tous l'any 1982 a causa dels aiguats. En aquell cas van morir una trentena de persones per la greu riuada, una xifra que ja ha quedat àmpliament superada per l'actual temporal.

Activat un telèfon d'atenció a familiars de persones desaparegudes

La Generalitat Valenciana ha activat, a través del servei d'Emergències del 112, un telèfon específic per a l'atenció de familiars de persones desaparegudes pel temporal.

El número és el 900 365 112 i les autoritats demanen que només es faci servir per "donar informació sobre aquell familiar amb què no pots contactar".

Per a qualsevol emergència, cal continuar trucant al 112.