Immigració

Almenys nou morts i uns 50 desapareguts al bolcar un cayuco a la costa d'El Hierro

A l'embarcació hi havia diversos adolescents i com a mínim una víctima mortal és menor

ARA
2 min
Les Canàries critiquen la falta  de solidaritat europea en  la redistribució de migrants

BarcelonaAlmenys nou persones han mort aquest dissabte a la matinada quan ha bolcat el cayuco amb què intentaven arribar a les Canàries des de Mauritània. El balanç final, però, podria ser molt pitjor i ja es tem que pugui superar el naufragi del 15 de febrer a Los Cocoteros (Lanzarote), la tragèdia migratòria més gran documentada a les Canàries, on van morir 25 persones. Aquesta nit només 27 dels 84 homes que anaven al cayuco que ha bolcat han estat rescatats amb vida, i els equips d'emergències busquen una cinquantena de persones més que estan desaparegudes al mar.

L'embarcació havia sortit des de Mauritània i hi anaven diversos adolescents i nens. Entre les víctimes mortals hi ha un noi d'entre 12 i 15 anys, informa Efe. Ells mateixos han avisat Emergències del lloc on eren i el rescat ha arribat al voltant de les tres de la matinada.

Arran de l'avís, una embarcació de Salvament Marítim els ha localitzat a uns sis quilòmetres i mig del port de La Estaca. Quan els intentaven rescatar, el cayuco ha bolcat perquè les persones que hi havia a sobre s'han col·locat en el mateix lateral de l'embarcació, que ha vençut pel pes, informa Salvament Marítim. L'operació de rescat, afegeixen, també ha estat complicada perquè era de nit i feia un vent d'uns 37 quilòmetres per hora. La recerca dels desapareguts continua per mar i aire amb efectius de Salvament Marítim i de la Guàrdia Civil.

Un altre cayuco desaparegut

Aquesta nit han arribat tres cayucos en total a l'illa d'El Hierro, comptant el que va bolcar. A més, els equips d'emergències busquen una quarta embarcació que de moment no han pogut localitzar.

El primer cayuco va arribar a la costa de la localitat de La Restinga a mitjanit. Hi anaven 131 persones: 107 homes, 15 dones, cinc nens i quatre nadons. El segon és el que va bolcar, i el quart ha arribat vora dos quarts de vuit del matí amb 20 persones (18 homes, una dona i un nen). Deu persones que anaven en aquestes tres embarcacions han rebut assistència sanitària al port de La Restinga. També durant l'última nit, s'ha rescatat una embarcació a Lanzarote on anaven 57 persones.

Polítiques contra la immigració en suspens

El naufragi d'aquesta nit coincideix amb els últims moviments de l'executiu de Coalició Canària i el PP per intentar posar traves a l'acollida de menors migrants que arriben a les illes per mar. La polèmica política va arribar fins a l'amenaça inconcreta d'una denúncia al govern espanyol, però ara per ara la justícia porta la contrària al govern canari i ha suspès cautelarment el protocol amb què volia dificultar l'acollida de menors i l'ordre que va donar als centres de menors perquè no n'acceptessin més sense la seva autorització.

stats