Alonso-Cuevillas portarà el cas de Paula Rotger al Tribunal d'Estrasburg
L'advocat de la treballadora de Son Sant Joan assegura que "no tenia cap esperança de trobar resposta en el sistema espanyol"
PalmaL'advocat de Paula Rotger, Jaume Alonso-Cuevillas, portarà al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg el cas de discriminació lingüística que va denunciar per part d'un agent de la Guàrdia Civil la treballadora i delegada sindical de l'aeroport de Palma. Així ho ha explicat aquest divendres al matí a Can Alcover, acompanyat del president de l'Obra Cultural Balear, en el marc de la presentació de la Setmana pels Drets Lingüístics.
Segons ha explicat Alonso-Cuevillas, han esgotat la via judicial espanyola i ara miren amb esperança cap a Europa. "Va interposar la denúncia i, com és desgraciadament usual, no li varen fer ni cas", ha explicat l'advocat i actual diputat al Congrés, que també va assumir l'any 2017 la defensa de l'expresident català Carles Puigdemont.
Fa unes dues setmanes varen rebre la resposta del Tribunal Constitucional al·legant que "no s'havia justificat la transcendència constitucional i, per tant, que no ho admetia. Això ens ha obert la porta a Europa", ha expressat. "Veurem si el Tribunal d'Estrasburg s'ho pren seriosament o no, però cada dia el vent és més favorable, perquè un dret que era considerat de segona categoria, cada vegada està més a la primera fila dels drets humans", ha afegit.
No hi ha resolucions similars al cas de Rotger a Estrasburg, però Alonso-Cuevillas precisa que "sí que n'hi ha en la no-discriminació" i que, com a tribunal de drets humans, "hi ha jurisprudència de tots els drets reconeguts". En aquest sentit, si hi ha una sentència favorable, parla de "precedent", però sí de "gotes que van caient i eixamplant l'esquerda, fins que es creï un raig i no hi hagi cap obstacle per a l'exercici dels drets lingüístics".
L'advocat defensa que en el cas de Paula Rotger és "evident que hi ha una vulneració dels drets lingüístics que estan protegits per tots els tractats internacionals". A més, ha afirmat que aquest és un cas en què "l'ús de la llengua pròpia amb les autoritats va comportar un maltractament amb humiliació".
"Tots els que parlam una llengua minoritària sabem que els drets lingüístics no són prou respectats a l'estat espanyol", ha reblat, i ha afegit que fan falta algunes reformes a escala judicial, però que també és "una qüestió de pràctica". En aquest sentit, Alonso-Cuevillas ha opinat que "el poder espanyol considera una anomalia això d'expressar-se amb cap llengua que no sigui l'espanyol".