L’alta temperatura agreuja el problema de les plagues d’insectes

A causa de la calor anticipada d’aquest estiu, les empreses de control han passat de començar la temporada al juliol a fer-ho a l’abril

Un clavegueram que ja ha estat fumigat pels serveis de l'Ajuntament de Palma, que col·loca una ferratina per avisar que la comporta ja ha estat intervenguda.
4 min

Palma“Vàrem moure un cossiol i justament hi havia un niu d’escarabats de cuina i varen partir cap a dins la casa”, diu una veïna de Llucmajor. “N’hem vistes tantes, de cuques, que ja no ens fa ni por agafar-les amb les mans”, ironitza un veí de Palma. “A ca nostra, aquest estiu ha estat un desastre; vàrem obrir la comporta de les aigües brutes i n’hi devia haver unes 200”, recorda una de s’Estanyol. “Mai havíem fumigat, però l’any que ve en arribar juny ja telefonarem”, comenta un de Campos. “Nosaltres el que hem tingut han estat moltes formigues”, afegeix una altra veïna també de Palma. 

El canvi climàtic augura onades de calor extremes, la pujada del nivell de la mar, l’extinció d’espècies, inundacions, una manca de recursos hídrics... i també la proliferació de plagues d’insectes, els quals, a causa de la pujada de la temperatura, encaren un cicle vital més llarg i més intens.

El professor de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Miquel Àngel Miranda, que participa en el Laboratori de Canvi Climàtic, explica que el cicle dels insectes depèn de la temperatura. “Quan fa més calor, es desenvolupen més ràpidament i durant més temps”, assenyala. I és que un dels factors més importants de la proliferació de plagues és que determinades espècies tenen una alta capacitat d’adaptació al clima, com és el cas dels moscards, les formigues i els escarabats de cuina. “Si els hiverns són cada vegada més curts i els estius més llargs, serà habitual que hi hagi més abundància d’insectes”, assegura.

Una altra de les ferratines que ha col·locat l'Ajuntament de Palma.

Aquest expert assenyala el cas del moscard tigre i de la processionària com dos dels exemples principals que expliquen com la pujada de la temperatura està afectant les plagues de les Balears, i també de la Mediterrània. “El moscard tigre va començar a la zona de la Mediterrània, però ara ja estam veient que la seva expansió s’estén cap al nord d’Europa”, introdueix. “Són sistemes dinàmics; aquestes espècies no són fixes, sinó que es van adaptant a l’ambient”, apunta. Pel que fa a la processionària, que principalment sol afectar els pins, “s’està demostrant que el canvi climàtic n’augmenta la distribució i la incidència”.

Els testimonis de les empreses

L’empresa JJG Control, de Consell, està notant les conseqüències de l’augment de la temperatura. “És un desastre, hi ha una feinada, la feina ha pujat exponencialment”, afirmen fonts d’aquest negoci. A l’any, s’encarreguen de fumigar uns 300 bars, restaurants, hotels, ajuntaments i lloguers turístics, entre d’altres. Un dels seus empleats destaca que l’hàndicap més gran d’enguany –que no passava altres anys– és que, per molt que fumiguin un lloc determinat, tanmateix ho han de tornar a fer un o dos mesos després. “Vas a fer una feina, però al cap d’un temps l’has de tornar a fer perquè hi torna a haver plagues”, exposa. En el seu cas, la majoria d’intervencions que estan fent són d’escarabats de cuina i formigues.

Per part seva, L’Artisan, que treballa a Palma, subratlla que, si bé anteriorment la temporada de feina solia començar al juliol i acabar al setembre, ara dura d’abril a octubre. “Els estius sempre han estat complicats, però ara pareix que començam molt abans”, indiquen fonts d’aquesta empresa. “Notam que els estius són cada vegada més llargs i que els cicles dels insectes duren cada vegada més”, afegeixen.

Les plagues en les quals intervé més aquesta empresa són d’escarabat de cuina americà, que es distingeix del comú per la major grandària. De fet, solen fumigar entre sis i vuit cases cada dia només d’aquesta espècie. “N’hi ha moltíssims, sobretot al clavegueram”, adverteix un dels treballadors del negoci. També reben moltes sol·licituds de control de plagues de moscards, que abans començaven al juny, però ara ja s’estan avançant a l’abril. “El cicle d’aquests insectes s’està allargant i comença a passar el mateix que a les Canàries, que tenen una temporada de plagues més llarga”, diu.

Tenen una experiència semblant a l’empresa Odana, de Palma, que atén unes 20 sol·licituds cada dia, principalment d’escarabats de cuina. “Cada estiu hi ha un petit percentatge d’increment pel que fa a la feina, però, en el nostre cas, la intensitat és bastant similar”, manifesten fonts del negoci. Enguany, la majoria de clients són de Palma, però també estan rebent més cridades de lloguers vacacionals i finques ubicades en diferents pobles.

L’efectivitat dels insecticides

Davant aquesta problemàtica agreujada per l’alta temperatura registrada els darrers mesos, Miranda reivindica la necessitat que s’apliquin els tractaments necessaris en zones urbanes, però també posa el focus en l’efectivitat dels insecticides que es fan servir actualment. “Algunes de les substàncies que s’empraven tradicionalment ja no es poden utilitzar i això fa que els tractaments no siguin tan efectius”, apunta.

És un fet que “preocupa” les empreses de control, però és que la Unió Europea té l’objectiu de reduir un 50% l’ús dels pesticides abans del 2030, per així garantir el benestar i la salut de les persones en zones urbanes, rurals i naturals, subratlla aquest expert de la UIB.

stats