Agricultura

Els alumnes de les Balears fa anys que mengen fruita importada

La Conselleria d'Agricultura diu que l'actual plec de contractació del programa escolar ho permet i que "fa feina" per modificar-lo i prioritzar la producció local

Les peres de Bèlgica que ha rebut el CEIP Escola Graduada.
3 min

PalmaEls estudiants dels centres educatius de les Balears fa almenys tres anys que mengen fruita procedent de la Península i importada de la resta del món (principalment de la Unió Europea). Així ho permet, ara per ara, el contracte i la licitació del programa de fruites i hortalisses per a centres escolars que encara empra la Conselleria d'Agricultura. El CEIP Escola Graduada de Palma, per exemple, ha rebut aquest dimarts peres procedents de Bèlgica i ha aixecat la veu d'alarma per diferents grups de WhatsApp.

Des de la Conselleria d'Agricultura recorden que la nova concessionària, l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa S.L, només s'ha compromès a subministrar productes quilòmetre zero de clementines i melicotons. De la resta de les fruites garantides al contracte, en poden dur d'allà on considerin oportú, siguin ecològiques o no. La pera, per exemple, no ha de ser ni ecològica ni de quilòmetre zero. "A la licitació només varen rebre punts per quilòmetre zero de mandarines i melicotons", insisteix la Conselleria. Massanassa també s'ha compromès a servir taronges i pomes ecològiques, però no és obligatori que siguin illenques. Les mandarines, en canvi, són les úniques han de ser quilòmetre zero (que no vol dir de les Illes) i també ecològiques.

En la mateixa línia, Agricultura exposa que l'anterior concessionària del programa, la societat mallorquina Fruita Bona S.L, "també importava les pomes, per exemple, i comprava bona part del que servia a una empresa que duia el gènere de fora de les Balears".

Cal recordar que després de perdre el contracte escolar que gestionava des de feia anys, Fruita Bona va enviar un correu a tots els centres educatius per demanar-los que controlassin l'origen de tots els productes que rebessin a partir d'ara. D'ençà d'aquest moment, pels grups de directors d'escoles han circulat fotos d'albarans i de caixes amb vegetals de fora de les Balears. Alguns dels centres, de fet, han escrit a Fruita Bona per informar de les entregues de Massanassa. Malgrat la campanya iniciada per Fruita Bona per denunciar haver quedat fora del programa, Agricultura assegura que l'empresa ha renunciat als dos lots de la licitació que sí havia guanyat, valorats en prop de 60.000 euros: el de Menorca i un dels tres de Palma.

Un plec que no té en compte el producte local

La Conselleria reconeix que el plec de contractació del programa de fruites i hortalisses escolars està "mal fet des de fa diverses legislatures" i "es treballa per modificar-lo". Amb les condicions actuals, que acaten normatives europees i estatals, Frutas y Verduras Massanassa compleix amb allò pactat. Amb vista a futures licitacions, "intentarem donar prioritat al producte local, però estam subjectes a lleis superiors i al que dicta el mercat comú", asseguren des del Govern.

Actualment, els centres també reben mandarines de València, un fet que ha generat rebombori entre els equips directius. Ara bé, aquest fet també el consent l'actual plec de contractació. La raó és, explica Agricultura, que al document no s'hi fixa què és exactament un producte quilòmetre zero, malgrat la lògica duu a pensar que és aquell que es consumeix allà on s'ha fabricat o conreat. Però, és clar, si l'empresa (com és el cas de Massanassa) té la seu a València, pot argumentar que els productes conreats a la seva comunitat autònoma ho són, malgrat després els duguin a les Balears.

Inspeccions i cobrament al final del procés

Agricultura assegura que fa inspeccions aleatòries a centres per garantir que Frutas y Verduras Massanassa compleix la contractació i per vigilar quina és la qualitat dels productes, especialment dels que arriben de fora. Aquestes inspeccions també es feien a les anteriors empreses concessionàries, recorda. Per altra banda, la Conselleria explica que l'empresa no ha cobrat res de part del Govern i que no ho farà fins que hagi entregat tots els repartiments. En aquell moment, haurà de presentar els albarans a Agricultura, que els estudiarà i, si determina que tot és correcte, abonarà les factures.

Mandarines que va rebre una escola de Palma.

Als centres educatius els ànims estan tensos i, a diferència del que feien en anys anteriors, ara es mira amb detall la procedència dels vegetals que reben. "Si actualment tot ha de ser ecològic, no entenem per què arriben fruites de tan lluny", asseguren fonts de l'Escola Graduada, en relació amb la recepció de peres belgues.

stats