Els alumnes de Batxillerat de les Balears tenen la nota mitjana més baixa de l'Estat

Els estudiants de les Illes es presenten a Selectivitat amb una qualificació de 7,4, mentre que els que tenen la millor nota són els canaris, amb un 8,1

Proves de selectivitat
3 min

PalmaEls estudiants de Batxillerat de les Illes Balears són, juntament amb els de Catalunya, els que tenen la nota mitjana més baixa d'Espanya, amb un 7,4, segons constata l'Estadística de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) 2022. Se situen, però, molt a prop dels que tenen la qualificació més alta, que són els canaris, amb un 8,1. Aquesta estadística, segons exposa Joan Jordi Muntaner, doctor en Pedagogia per la UIB, no s'ha de valorar com una cosa negativa. "Un 7,4 és una molt bona mitjana. Tant és, que una altra autonomia tingui tres dècimes més. A més, no hi ha cap causa aparent que expliqui que les Balears siguin a la coa", explica. El fet, però, és que els alumnes de les Balears són els que tenen la nota més baixa any rere any. No és, per tant, una situació anecdòtica i puntual.

El desglossament de les xifres permet veure que ells (7,2) tenen pitjor nota que elles (7,6), una tendència que es reprodueix en la resta d'autonomies, sense excepció. Aquesta realitat està lligada, segons diferents estudis, a la predisposició més gran cap a l'estudi de les dones i al fet que maduren més ràpidament. Una vegada arriben a la Selectivitat (PBAU), els alumnes balears també són els que obtenen pitjors resultats. Al bloc d'accés, tenen una mitjana de 6,3, mentre que al d'admissió (que inclou les matèries de modalitat) la nota remunta lleugerament fins al 7.

Les notes de Selectivitat, també les més baixes

Aquest fet, segons exposa Xisca Bonet, directora de l'IES Portocristo, té una explicació senzilla. Al bloc d'accés s'examinen de les assignatures comunes (català, castellà, anglès, etc.) i només d'una matèria de modalitat. "Normalment, els alumnes tenen millors notes a les matèries de modalitat, perquè són les que trien perquè les volen fer i se n'examinen al bloc d'admissió", explica. El desajustament a la baixa entre la nota mitjana de Batxillerat i la del bloc d'accés, i la millora de la nota que treuen els alumnes al bloc d'admissió es reprodueix de manera transversal a totes les autonomies de l'Estat.

Una altra dada curiosa té a veure amb els estudiants amb millor expedient. A les Balears, el nombre d'alumnes de Batxillerat que han obtingut un excel·lent se situa en el 13,5%. La situació que crida l'atenció és que, una vegada a la Selectivitat, al bloc d'accés, només mantenen la nota l'1,9% d'ells, mentre que al bloc d'admissió ho aconsegueixen el 5,9%. En aquesta situació, segons explica Bonet, hi entra en joc una circumstància àmpliament coneguda des de sempre: als alumnes de segon de Batxillerat se'ls puja la nota artificialment per aconseguir que aprovin o que puguin arribar més fàcilment a la nota de tall de la carrera que volen fer.

Segons exposa Bonet, "sí que se sol ajudar un alumne que té un 7,6, a qui es posa un 8", però també admet, sense assenyalar específicament ningú, que hi ha un determinat tipus de centre en què aquest dopatge de la nota és "molt descarat". Per exemple, "a un alumne que té un 8,3 se li posa un 9", exposa. En Lluís (nom fictici) ha fet enguany segon de Batxillerat al CC Monti-sion. Prefereix no identificar-se per evitar problemes amb el que ha estat el seu centre, però confirma aquesta situació. "He vist de tot", diu. "En el cas d'un amic, li han apujat les notes de quatre assignatures diferents, amb l'objectiu que ponderàs més amb vista a la nota d'accés a la universitat", explica.

Suspesos per prestigi

Si més no, en Lluís també coneix casos en què succeeix tot el contrari. "Sé de situacions en les quals a alumnes amb aprovats justos se'ls ha suspès perquè no baixassin la nota mitjana dels estudiants del centre a la Selectivitat. Tot per una qüestió de prestigi", lamenta, "i sense pensar en les emocions de l'estudiant ni en el que suposa per al seu futur haver de recuperar i no poder anar a la convocatòria ordinària de juny", afegeix.

stats