Societat17/01/2020

Alumnes de l'IES Joan Alcover col·laboren amb l'Institut Oceanogràfic recollint dades sobre la pujada del mar

Els joves també han participat a la platja de Can Pere Antoni en una activitat de recollida de microplàstics

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaAlumnat de l'IES Joan Alcover de Palma participen en dues activitats científiques a la platja de Can Pere Antoni. Un grup participa en un estudi a llarg termini sobre el retrocés de la línia de costa per la pujada del nivell de la mar causada per l'escalfament global i un altre, a un mostreig de recollida de microplàstic. L'objectiu és doble: recollir dades i augmentar la consciència ecologista.

Joves van caminant fent zig-zag a la platja de Can Per Antoni, entrant i sortit de la mar sobretot on hi ha un canvi de nivell més important. Duen un baròmetre dins d'una caixa ubicada sobre una superfície plana, que ha de mantenir-se sempre a la mateixa alçada. "Si ho porten a les mans, poden canviar de posició", diu Consol Tomàs, coordinadora del projecte i professora de tecnologia. Dedins de la caixa hi ha com un petit ordinador, explica la professora, on emmagatzemen les dades que es van registrant sobre la pressió de la columna d'aire que té l'alumne damunt seu. La pressió és més alta com més a prop de la mar. Així mesuren els canvis de nivell de la superfície de la platja.

Cargando
No hay anuncios

"L'institut oceanogràfic farà els càlculs posteriorment", comenta Tomàs, qui explica també que l'alumnat, abans ha construït l'aparell. Tomàs comenta que l'any passat ho varen fer a Cala Major que només fa cent metres i que Can Pere Antoni té 700. "Si coneixen el perfil de les platges, poden saber fins a on pujarà el nivell del mar". Assegura que aquestes mesures només es feien a tres o quatre platges de les Illes i necessitaven més dades, "per això demanaven l'ajuda dels centres escolars".

Hi ha una vintena de centres que participen al projecte Secosta, una iniciativa de ciència ciutadana impulsada pel Centre Oceanogràfic de Balears i de la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb el suport de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca. L'objectiu principal és implicar els estudiants de Secundària en les tasques de recerca que es duen a terme a través de dues iniciatives: Soclimpact i Venom. El primer és un projecte finançat per la Unió Europea, mentre que el segon està impulsat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Un altre grup d'alumnes, comenta el professor de biologia, Miquel Serra es dediquen a la recollida de microplàstica fent un transsepte que és la tècnica per fer aquest mostreig de forma científicament correcta, assenyala Serra. "Es fa fixant una superfície determinada i a cada parcel·la es fa el mostreig i després es pot extrapolar les dades a la superfície de tota la platja".