Amnistia Internacional denuncia que la fiscalia obstrueix la investigació de la brutalitat policial de l'1-O

L'organització de drets humans critica la falta d'interès, la desqualificació de les denúncies i la manca d'investigacions internes per part del ministeri de l'Interior

Un policia nacional estirant  pels cabells una votant a Tarragona.
Enric Borràs
10/05/2018
3 min

BarcelonaLa fiscalia obstrueix les investigacions de diferents jutjats sobre la violència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l'1-O, segons Amnistia Internacional. En l'informe l''1-O a Catalunya: obstacles per a la investigació de l'ús excessiu de la força', l'organització de defensa dels drets humans determina que la fiscalia, en lloc d'encapçalar la investigació, fa "accions que tendeixen a la desqualificació de les denúncies" i "l'obstrucció de les diligències" i que fins i tot mostra "una falta d'interès en el procés i dificulta que les autoritats judicials aclareixin els fets". Per tot plegat, l'entitat reclama a la fiscalia que "canviï radicalment l'actitud" i impulsi "una investigació immediata, imparcial i efectiva".

Amnistia Internacional ha comunicat que ha constatat, a través de casos que ha documentat, un "ús excessiu de la força" per part dels dos cossos policials espanyols i que "la fiscalia està incomplint el seu paper d'impulsar les investigacions per aclarir els fets". A aquesta actitud, que el director de l'organització a Espanya, Esteban Beltrán, defineix de "preocupant", s'hi afegeixen "la falta d'investigacions internes per part del ministeri de l'Interior" i declaracions del ministeri per exculpar els policies de l'ús excessiu de la força. Tot plegat, avisa Beltrán, "posa en perill la rendició de comptes pel que ha passat i l'aclariment dels fets".

L'entitat afirma que els acusadors públics, que haurien de perseguir aquestes conductes, intenten mostrar "la violència dels manifestants" com un "element clau que hauria de descartar les investigacions judicials sobre un ús excessiu de la força". També destaca que la fiscalia s'ha oposat al fet que un jutjat oferís als lesionats per la policia que es personessin en el cas dient que com que les ferides eren lleus no calia investigar-les d'ofici. Pretenia que només s'oferís aquesta possibilitat als qui havien hagut de rebre tractament mèdic o quirúrgic.

De les investigacions en vuit jutjats catalans sobre la brutalitat policial, Amnistia Internacional s'ha centrat en tres casos que ha documentat. Dos són de la investigació del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona arran de 257 denúncies, el de Roger Espanyol –que va perdre la visió d'un ull per una pilota de goma disparada a l'Institut Ramon Llull– i el d'Alejandra Rayas –ferida també a l'ull per cops de porra a l'Escola Mediterrània–. Aquestes dues víctimes les defensa el Centre per la defensa dels drets humans Irídia, que ha col·laborat en l'elaboració de l'informe d'Amnistia Internacional. El tercer cas correspon a les diligències del jutjat d'instrucció número 2 de Girona arran de 200 denúncies, i és l'actuació de la Guàrdia Civil a Aiguaviva, on van disparar gasos lacrimògens contra els ciutadans que resistien pacíficament.

Amnistia Internacional afirma que els policies espanyols "van fer un ús perillós i inadequat de material antiavalots, incloent-hi projectils d'impacte cinètic com pilotes de goma, cartutxos de fogueig i substàncies químiques irritants". L'entitat, en un comunicat de premsa, assegura que fa anys que està preocupada per l'ús d'aquest "material" a Espanya perquè "encara que no està dissenyat per ser letal és molt imprecís" i pot causar "lesions greus o fins i tot la mort". Precisament per això Beltrán també ha reclamat la prohibició de les pilotes de goma a tot Espanya.

L'entitat en defensa dels drets humans no estalvia les crítiques als excessos policials, però també diu que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van actuar "amb l'objectiu de complir l'ordre legítima" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'impedir el referèndum i que, "en ocasions", l'actuació dels agents va ser "clarament obstaculitzada". Assegura en un comunicat que han vist imatges "que mostren algunes actituds violentes de manifestants contra els agents", com el llançament d'una cadira a un guàrdia civil a Sant Joan de Vilatorrada.

Reclamacions d'Amnistia Internacional

L'ONG demana que les autoritats prenguin mesures per garantir que es facin investigacions efectives sobre l'ús excessiu de la força per part de la policia i que es reparin les víctimes. I reclama cinc mesures concretes:

1. Que la fiscalia canviï "radicalment l'actitud" i impulsi els procediments judicials en marxa amb una "investigació immediata, imparcial i efectiva", tal com marca l'estatut orgànic del ministeri fiscal.

2. Que el ministeri de l'Interior faci "investigacions internes" per aclarir les responsabilitats de la brutalitat policial i "identificar factors organitzatius subjacents" –com les línies de comandament, les normes de procediment o la formació– per garantir que aquestes "violacions de drets humans no es repeteixen"

3. Que el ministeri de l'Interior asseguri "una plena col·laboració amb la justícia" aportant de manera ràpida tota la informació requerida per les investigacions.

4. Que el ministeri de l'Interior suspengui del servei actiu "tot funcionari encarregat de fer complir la llei que sigui objecte d'investigació disciplinària o penal per maltractaments mentre durin els procediments".

5. Que el ministeri de l'Interior retiri les bales de goma i en suspengui l'ús a Espanya, perquè són imprecises i comporten un alt risc de colpejar parts vulnerables del cos com ara els ulls. Amnistia s'afegeix a la campanya de diverses entitats, entre les quals Irídia, per reclamar aquesta prohibició.

'1-O a Catalunya: obstacles per a la investigació de l'ús excessiu de la força'
stats