Parlament

Amnistia Internacional reitera la seva preocupació per la derogació de la Llei de memòria democràtica

L'organització ha demanat al Govern i al Parlament que es reconegui i es reti homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Manifestants per la memòria democràtica a les portes del Parlament.
ARA Balears
28/10/2024
2 min

PalmaAmnistia Internacional (AI) Balears ha reiterat la seva preocupació per la previsible derogació de la Llei de memòria democràtica i ha demanat al Govern i al Parlament que es reconegui i es reti homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Segons ha recollit Europa Press, l'organització ha demanat a les dues institucions que també garanteixin "la preservació històrica de la memòria col·lectiva de greus violacions de drets humans" comesos en aquesta època i que es "mantinguin i millorin" les polítiques públiques de memòria democràtica. La derogació de la llei suposa "un retrocés de drets i llibertats que posa en perill els consensos" que van permetre la Transició, han lamentat.

En aquesta línia, Amnistia Internacional ha tornat a expressar la seva oposició a la derogació de la Llei de memòria democràtica. Cal tenir en compte que el Parlament havia de votar fa dues setmanes l'esmena a la totalitat a la llei impulsada per Vox, però la votació va quedar enlaire després que el president de la institució, Gabriel Le Senne, expulsàs dues diputades socialistes i membres de la Mesa per dur camisetes amb fotos de les Roges del Molinar.

El posicionament de l'organització arriba dies abans del que consideren "dues fites d'important significat democràtic". La primera, aquest dimarts, en la qual es recorda el naixement del moviment democràtic preautonòmic a les Balears, i dijous, que es durà a terme un homenatge a les víctimes del cop militar, la Guerra Civil i la dictadura franquista. "El dret individual i col·lectiu a la memòria es tradueix al mateix temps en un deure moral i jurídic que obliga els estats i les institucions", ha subratllat l'organització, que ha valorat de manera positiva les polítiques de memòria duites a terme a les Balears entre 2015 i 2023.

stats