Àngels Barceló, 'Col·lapse', 'La ruina' i Estopa, entre els premis Ondas
Concorrien més de 527 candidatures procedents de 15 països diferents
BarcelonaEls premis més icònics de la ràdio han desvelat, aquest dimecres a la tarda, la nova anyada de guanyadors en la seva edició número 71. Segons ha explicat des de l’històric Estudi Toresky Jaume Serra, delegat de Prisa a Catalunya –el grup que impulsa aquests guardons i és propietari de la Cadena SER i Ràdio Barcelona–, el jurat ja ha decidit quins seran els 22 premiats d’aquest 2024.
El programa Ficción sonora, de RNE, ha estat coronat com a millor espai de ràdio. Justament en l'any que el mitjà compleix cent anys a l'Estat, s'ha volgut reivindicar la recuperació d'un gènere, el dels relats universals llegits per grans veus, que va ser cabdal en els primers anys, quan la televisió encara no havia fet acte de presència. Dos programes bascos s'enduen el guardó en la categoria de proximitat: Faktoria magazina, d'EiTB, i La ventana de la memoria, de SER Euskadi. Per la seva banda, El mar. El mur, de Catalunya Ràdio i emès en el marc del programa Solidaris, ha merescut, ex aequo, el guardó a millor especial, de manera compartida amb El asesinato de Kennedy 60 años después, d'Onda Cero, consistent en una ficció sonora creada per l'equip de Más de uno que emula una retransmissió en directe del magnicidi que va commocionar el món l'any 1964. L'Ondas a millor idea radiofònica ha recaigut en el programa La cena de los idiotés (SER), que ha estat aplaudit per la seva manera de capgirar el gènere de la tertúlia. En la categoria de pòdcast, el veterà programa La ruina, d'Ignasi Taltavull i Tomàs Fuentes, s'ha endut la preuada estatueta, mentre que un dels premis més cobejats, el de millor professional, ha anat a parar a les mans d'Àngels Barceló, actual capitana del magazín matinal de la SER Hoy por hoy, de qui s'ha volgut reconèixer els seus 40 anys de carrera.
En l'apartat de publicitat en ràdio s'han atorgat dos premis. El de millor campanya de ràdio ha correspost a Superseguridad, mentre que Pingüino Torreblanca ha estat distingida com a millor agència del ram.
Els Ondas tenen també premis de televisió i David Broncano n'ha resultat un dels vencedors destacats, ja que el seu programa La revuelta, de RTVE, ha obtingut el guardó tot i portar només unes setmanes en antena (per bé que és la continuïtat de l'espai La resistencia, emès a Movistar+ durant set temporades). Pel que fa a programes no estatals, el Col·lapse de Ricard Ustrell a TV3 ha estat l'escollit. El jurat ha distingit, també, els programes especials dedicats al vintè aniversari de l'11-M, emesos per RTVE, Euskal Telebista i La Sexta.
En la categoria de millor presentador, dues dones d'informatius rebran el premi: són Isabel Jiménez (Telecinco) i Marta Reyero (Cuatro). En l'àmbit de la ficció, la producció de RTVE i 3Cat Això no és Suècia, creada per Aina Clotet, Daniel González i Valentina Viso, ha estat l'escollida pels membres del jurat, que han aplaudit la seva mirada desacomplexada sobre la maternitat. Els Javis també reben Ondas, en aquest cas pel seu projecte La Mesías, emès a Movistar+, on s'explora les disfuncions familiars d'un clan que acaba constituint-se en una secta religiosa. També hi ha hagut premis interpretatius, que han recaigut en Alberto San Juan pel seu retrat del dissenyador Cristóbal Balenciaga a la sèrie homònima de Disney+ i, en l'apartat femení, en Mónica López, protagonista de la sèrie Rapa, de Movistar+, on encarna una investigadora obsessionada a resoldre l'assassinat d'una alcaldessa. El premi a millor documental o sèrie documental ha estat per a Como cazar a un monstruo (de Carles Tamayo, a Prime Video), on es denuncia la impunitat amb la qual s'ha pogut moure un pederasta condemnat. El premi s'ha lliurat ex aequo amb la producció de Netflix No estás sola, centrada en la lluita contra un grup de joves que s'autodenominaven la Manada, i que van ser protagonistes d'una violació en grup en el marc dels Sanfermines del 2016.
La convocatòria inclou també premis en clau musical i enguany sonaven a guitarra espanyola ben raspada. La distinció a la trajectòria ha correspost a Estopa, de qui s'ha volgut reconèixer la capacitat de persistir en el seu estil sense descafeïnar-se, i el grup Los Chichos, que compleixen 50 anys de carrera. El grup femení Ginebras s'endú l'Ondas a fenomen musical de l'any i Telefónica 100 Live el de millor espectacle, gira o festival, pel seu reconeixement al centenari de la ràdio. A banda dels guardons musicals ordinaris, el jurat ha volgut també atorgar un premi especial per al compositor Manuel Alejandro, que ha deixat la seva petja en temes interpretats per Julio Iglesias, Raphael, Nino Bravo, Isabel Pantoja, Jeanette i tants d'altres.
Finalment, el premi Ondas internacional de ràdio ha recaigut en Estamos en guerra, el ensayo se cancela, una producció ucraïnesa sobre l'impacte de la guerra amb Rússia, mentre que l’internacional de televisió ha anat a parar a Siete inviernos en Teherán, centrat en la colpidora història d'una jove de 19 anys condemnada a morir per haver assassinat l'home que va abusar d'ella.
Aquesta edició ha comptat amb 527 inscripcions, procedents de fins a 15 països diferents d’Europa, l'Amèrica del Nord, l'Amèrica del Sud i Àsia. Els guanyadors reben una icònica estàtua que representa un pegàs de bronze i pesa 4,2 quilos. La gala se celebrarà al Liceu el 14 de novembre, coincidint amb el dia de la primera emissió radiofònica a l'Estat, feta per Ràdio Barcelona.