l 1 cotna de porc de 20 cm x 20 cm aprox.
l Sal gruixada
l 125 gr ametla crua
l 2 vermells d’ou
l 75-100 gr sucre en pols
l 1/2 pell de llimona ratllada
l 20 gr panses
l 6 albercocs secs
l 1/2 tassó de brandi
l 1/2 c/p canyella de bona qualitat
PalmaDins el quartet les calderes bullen a les totes. Les ordres són que hi hagi aigua calenta quan arribi el porc. Quan el posen damunt la banca, el gran animal imposa. Sembla adormit si no fos pel forat del coll que el delata, l’avenc per on ha escolat la sang. Sempre hi ha uns segons de silenci i admiració, també de recança. Tothom sap quin és el seu paper en aquesta obra així que el matador orquestra i escorxa entre bavarades del vapor de l’aigua calenta que regalima per l’esquena del porc. A poc a poc i sense descans s’estenen les peces per ser transformades en un procés que n’afavorirà la conservació: capolar, fondre, trempar, bullir, salar, airejar. Tot s’aprofita, només cerres i ungles evidencien el que varen ser. La flaire del frit esperona a qui fa la butza neta per acabar aviat, perquè no es berena fins que els budells no lluen com la plata. Després, amb la panxa plena, s’omplen les sobrassades entre comentaris obscens. Les matances tenen el seu propi llenguatge i ritme, són un sainet que es representa una vegada a l’any, el mateix guió agitat entre rialles i crits. En acabar, la perxa plena promet bones viandes.
Aquesta estampa es repeteix arreu de les nostres illes amb menor freqüència cada vegada. Molta gent nascuda aquí la desconeix del tot encara que el consum de porc i els seus derivats no ha aturat de créixer. La nostra predilecció per aquest animal ve d’enrere. Els primers humans que arribaren a Mallorca, a prop del 2350 aC, introduïren animals domèstics com la cabra, el ca, l’ovella i el porc. D’aquesta manera, a excepció del ca, establiren la base alimentària i econòmica de la població. A partir de la Conquesta catalana, el consum de porc anà en augment amb carn provinent d’Andalusia, Catalunya, Nàpols, Sardenya i Sicília. Amb l’autorització el 1838 de l’exportació de porc s’inicià l’augment del cens porquí a Mallorca.
Conta George Sand a un Hivern a Mallorca que els porcs que viatjaven amb ells a bord del vaixell de vapor El Mallorquin estaven més ben cuidats i considerats que els mateixos humans. L’autora francesa es queixà fort de la pestilència dels animals, que convivien amb els humans amb tota naturalitat en el trajecte de Palma a Barcelona. En el segle XIX el comerç del porc negre es trobava en el punt àlgid, uns 20.000 animals vius eren transportats a l’any cap a Barcelona. També l’arxiduc Lluís Salvador serà testimoni de l’afecte dels mallorquins per aquest animal i indica que era un animal domèstic més, habitant del corral de les cases, descansant al sol en els carrerons i formant part del nostre paisatge habitual. Una imatge molt bucòlica certament desapareguda. Ja són ben poques les cases que engreixin l’animal i han deixat el passeig tranquil pels carrers dels pobles.
La recepta d’avui és bastant desconeguda i en vies de desaparèixer. Es troba recollida en el llibre La rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, de Caty Juan de Corral. A mi em sembla una recepta meravellosa, que ens defineix com a poble unint les matances amb les festes nadalenques gràcies al fruit sec que més ens representa: l’ametla. He de dir que és un plat per ser cuinat i menjat quan la cotna és cruixent. Els dies posteriors perd una mica, tot i que el farcit és igual de bo. Esper que sigui del vostre gust.
l 1 cotna de porc de 20 cm x 20 cm aprox.
l Sal gruixada
l 125 gr ametla crua
l 2 vermells d’ou
l 75-100 gr sucre en pols
l 1/2 pell de llimona ratllada
l 20 gr panses
l 6 albercocs secs
l 1/2 tassó de brandi
l 1/2 c/p canyella de bona qualitat
Aprimarem les voreres de la cotna i la cosirem fent un saquet, amb espai suficient per poder-lo omplir. L’untarem de sal per dins i per fora i el farem degotar unes 24 hores aproximadament. Passat el temps en traurem la sal i l’eixugarem amb un drap.
Unes hores abans amararem les panses i l’albercoc sec tallat amb el brandi. Ho reservarem. El brandi ha de tapar la fruita.
Batrem els vermells d’ou amb el sucre en pols fins que tenguem una crema blanquinosa. Hi afegirem les ametles, la clovella de llimona ratllada, la canyella i la fruita seca amb el brandi inclòs. Ho mesclarem bé.
Omplirem el saquet amb aquest farcit i l’acabarem de cosir. El bridarem per donar força a la cotna i l’enfornarem a 180ºC. Us recoman que el poseu en una palangana de forn damunt dues culleres de fusta o dues canyes, igual que si rostíssiu una porcella. És important que no toqui el cul de la palangana perquè el suc no reblaneixi la pell. Jo el vaig tenir prop d’una hora i l’anava girant cada 15 minuts a fi que es rostís bé pertot. Però això ja dependrà del forn que tengui cadascú
El courem fins que sigui ben daurat i cruixent. Deixarem que refredi i el tallarem a bocins abans de treure’l a taula.
Notes:
– Us recoman que aprimeu les voreres de la cotna abans de cosir-la. Pot resultar complicat travessar-la amb l’agulla si no ho feis.
– També és important disposar d’una agulla gruixada, com la que s’usa a casa per cosir els camallots.
– No us esvereu si creis que la peça està poc farcida, ja que s’infla dins el forn. Per saber si ja està prou farcida, heu de pitjar al centre de la peça, intentant tocar el fons. Tot el que sobresurti per la boca hi està de més. Per aquest motiu és millor fermar el dolç, per donar-hi força, ja que el farcit s’eixampla.
Si no feis matances potser podreu trobar cotnes o camallots a les carnisseries que en facin.