Societat27/08/2019

Els antiautopista denuncien que les anàlisis de Tirme confirmen la toxicitat de les escòries de Son Reus

El Consell de Mallorca ha publicat les dades de 2016, 2017 i 2018, però no indica de quin any són els residus que es fan servir a l'autopista Llucmajor-Campos

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa Plataforma Antiautopista ha denunciat aquest dimarts que els resultats de les anàlisis de les escòries de Son Reus fetes per Tirme entre el 2016 i el 2018, les quals han estat publicades pel Consell de Mallorca, demostren que no són utilitzables per a l'autopista Llucmajor-Campos a causa de la seva toxicitat. A més, els ecologistes acusen la institució insular de no haver informat de quin any són les escòries que es fan servir a les obres de l'autopista.

L'ARA Balears ha demanat al Consell de quin any són els residus, però no n'ha obtingut resposta. Des de la plataforma es critica que la institució insular només ha fet públiques les dades del segon trimestre dels anys 2016, 2017 i 2018, deixant de banda les del 2019, malgrat que "el segon trimestre ha acabat pràcticament fa dos mesos".

Cargando
No hay anuncios

Després que la plataforma denunciàs davant del Consell de Mallorca i la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern l'ús d'escòries en aquesta obra, la institució insular ha fet públics els resultats d'algunes anàlisis de les escòries de la planta de Son Reus dels tres darrers anys. "Les anàlisis no estaven publicades, malgrat que és una obligació fer-ho des del 2001", ha explicat la portaveu de la Plataforma Antiautopista, Margalida Rosselló.

Cargando
No hay anuncios

A més, les dades publicades serien incompletes, segons assenyala l'entitat ecologista, ja que la Llei balear de residus considera perillosos per al sòl un total d'11 metalls, i les anàlisis de les escòries només aporten dades de concentració de cinc d'aquests metalls. A les mostres hi ha "una presència elevada de metalls perillosos".

Els antiautopista asseguren que els valors detectats de crom i coure multipliquen els valors de referència en diverses mostres, i això implicaria que no es poden fer servir. A més, indiquen que a les anàlisis manquen dades sobre matèria orgànica perillosa. Una altra de les alertes dels ecologistes és que, en cas de ser utilitzades, aquestes escòries podrien provocar una alteració important del pH del sòl, contaminació de les aigües subterrànies i una alteració dels ecosistemes.

Cargando
No hay anuncios

La plataforma ha demanat als responsables polítics que no s'utilitzin més escòries "sense una garantia de descontaminació suficient, ni en aquesta obra ni en cap altra", i ha exigit que les utilitzades a la carretera Llucmajor-Campos "es retirin com abans millor amb les mesures de seguretat adequades i es gestionin en un abocador degudament autoritzat". "Demanam que s'aturin aquestes obres", ha reiterat Rosselló, qui també ha advertit que si hi ha pluges fortes "hi podria haver problemes de contaminació a l'aqüífer de Campos".

De fet, la polèmica d'aquest dimarts ha coincidit amb una jornada marcada per les fortes pluges a Mallorca. La plataforma Antiautopistes ha recordat que l'obra no s'ha impermeabilitzat i els materials tòxics estan exposats a l'aigua. "Avui, quan ja fa quatre mesos que els vam avisar [al Consell], plou", han criticat. I han afegit que els materials tòxics poden infiltrar-se al subsol o córrer síquia avall "si una torrentada no provoca un desastre major", recordant les consideracions del geòleg Antoni Rodríguez Perea qui estableix que, si es tornen a produir inundacions com les del 1989, "amb quasi total seguretat es produirien lixiviats" derivats de les escòries utilitzades, o sigui, infiltracions contaminants en el sòl.

Cargando
No hay anuncios

"No sabem si són aquestes escòries les que s'estan utilitzant a l'autopista, però les nostres anàlisis ens donaren valors superiors als paràmetres permesos", ha afegit Rosselló. La portaveu dels antiautopista ha manifestat la seva preocupació perquè les escòries analitzades per Tirme "s'hagin fer servir per a altres usos". Els representants de la Plataforma Antiautopista tenen previst reunir-se amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori el 5 de setembre. També es trobaran amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, encara que en aquest cas la reunió serà el 10 de setembre.