Expedient a Campos

Anticorrupció ha tardat tres anys a obrir la investigació

L’Oficina va iniciar l’expedient dies després que el Govern confirmàs que la tancarà

El president del Parlament va notificar el tancament de l’Oficina
15/10/2023
2 min

PalmaTot i que la denúncia per presumptes irregularitats urbanístiques a Campos presentada per l’empresari a qui l’Ajuntament va paralitzar l’activitat es va fer el novembre de 2020, l’obertura oficial de l’expedient per part de l’Oficina Anticorrupció no es va produir fins pràcticament tres anys després, el 5 de setembre de 2023. La normativa que regeix el funcionament d’aquest organisme estableix que en un mes, des de la recepció de la denúncia, s’han de fer les comprovacions necessàries per esclarir si els fets mereixen investigació. Segons consta a l’expedient, al qual ha tengut accés l’ARA Balears, la mateixa oficina Anticorrupció admet que la seva dilació incompleix la normativa. “En la tramitació de la denúncia, s’han observat les prescripcions legals, excepte el termini per a l’elaboració de l’anàlisi prèvia de versemblança”, així ho reconeix l’organisme al document.

Saturació de feina

Segons fonts de l’Oficina consultades per l’ARA Balears, la investigació s’ha iniciat quan li ha tocat el torn i per estricte ordre de registre. Les mateixes fonts asseguren que el termini d’un mes per analitzar la versemblança dels fets des que es rep la denúncia, fins que s’estableix el reglament de l’organisme, és un formalisme, ja que a causa de la càrrega de feina, se sobrepassa habitualment. En aquest sentit, insisteixen que la investigació de versemblança es va començar, precisament, el 2022, i que davant dels indicis, ara, finalment, s’ha obert l’expedient.

Durant aquest estiu, a la negociació del pacte PP-Vox, va sorprendre que, de cop, ambdós partits varen fer referència a l’eliminació de l’Oficina Anticorrupció per tractar-se d’“una despesa supèrflua”. En aquell moment, i ja des de 2022, es va donar la circumstància que l’Oficina Anticorrupció ja havia requerit l’Ajuntament de Campos perquè explicàs els motius per permetre usos comercials a sòl no apte, fet que va desencadenar una veritable crisi interna a l’equip polític i tècnic del consistori. El regidor d’Urbanisme, Sebastià Sureda, i també fins aquest estiu, soci del pare de Marga Prohens a una gestoria, era una de les persones que apareixia a les comprovacions d’Anticorrupció. Sureda va ser nomenat director general d’Emergències del Govern i automàticament es va desfer del seu càrrec d’administrador de la gestoria, en concret el mes d’agost d’enguany, segons figura al registre mercantil.

El diari ARA Balears va avançar el mes de maig les investigacions de l’Oficina Anticorrupció, i Prohens ja va dir durant la campanya del Partit Popular que la tancaria si guanyava les eleccions. El mes de setembre, el Govern ho va confirmar i just en aquell moment, l’Oficina va obrir formalment l’expedient de Campos, concretament dia 5 de setembre. Dies després que Diario de Mallorca situàs Sebastià Sureda al centre de les investigacions, el Grup Parlamentari Popular va registrar la iniciativa per tancar l’organisme.

stats