Antoni Salvà, coordinador del nou Col·legi Professional de Docents

La creació d'aquest òrgan, el primer de tot l'Estat per als professors, va arribar després d'anys de reivindicacions del col·lectiu

El professor i coordinador del nou Col·legi Professional, Antoni Salvà
3 min

PalmaEl Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears (CPDIB)s'ha oficialitzat i ja ha posat en marxa la Coordinadora Interinsular, que regirà el funcionament de l'organisme a partir d'ara. El coordinador serà Antoni Salvà, doctor en Química, professor de Secundària, exdirector de l'IES Binissalem, professor associat del departament de Química de la UIB i un dels redactors dels currículums LOMLOE durant la seva etapa al Servei d'Ordenació de la Conselleria d'Educació. Des de la publicació dels estatuts al BOIB, el 8 de juliol de 2023, el Col·legi Professional de Docents l'havia encapçalat un equip provisional.

Les funcions del Col·legi, que va ser pioner en ser el primer organisme col·legial professional de docents de tot l'Estat, són: adoptar els acords que siguin necessaris per ordenar i vigilar, en el seu àmbit respectiu, l'adequat exercici de la professió col·legiada; exercir la facultat disciplinària sobre el grup de professionals col·legiats; intervenir, en via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que puguin suscitar-se entre el col·lectiu de col·legiats per motius relacionats amb la professió, o assumir, en el seu àmbit, la representació i defensa de la professió davant les administracions públiques, les institucions, els tribunals, les entitats i els particulars, entre d'altres. El Col·legi abraça totes les etapes educatives des de primer cicle d'Infantil fins a professors d'universitat.

Un camí llarg

Després d'un periple d'anys fins a aconseguir que el Govern acceptàs els estatuts, el 8 de juliol de 2023 el BOIB els va publicar i el Col·legi va quedar constituït. La creació d'aquest òrgan va arribar després d'una llarga reivindicació per part dels docents per aconseguir que el text tingués vigència i, per tant, els professionals quedassin emparats definitivament pel nou òrgan de regulació de la professió, com ja passa en altres sectors.

Els estatuts del Col·legi Professional de docents de les Illes Balears

Els impulsors del Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears varen ser l'Associació Professional de Docents d'Eivissa, el Moviment Menorca Edu21, l'Associació Docents per a la Democràcia de Mallorca i Docents Associats de Formentera. Alguns dels avantatges que aporta la col·legiació són la formació inicial i contínua del professorat, l'elaboració de polítiques i estratègies per garantir la convivència en els centres educatius, i l'assessorament i consulta en la generació de normativa que estigui relacionada amb l'exercici de la professió, entre d'altres.

A contracorrent

El Col·legi de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Ciències, el Col·legi de Químics i el Col·legi de Biòlegs de les Illes Balears varen presentar recursos contra l'aprovació i publicació dels estatuts del Col·legi de Docents. En els documents, als quals va tenir accés l'ARA Balears, els diferents col·legis professionals al·legaven defectes de forma i diferències entre les versions dels estatuts en català i castellà. També protestaven pel fet que els estatuts de l'òrgan de representació dels docents els atribueix el dret exclusiu a la formació dels professionals, un fet amb el qual els que varen presentar els recursos no estaven d'acord, perquè consideraven que també és competència seva. Una de les al·legacions del Col·legi de Biòlegs deia que les parts afectades no havien tingut "marge per fer al·legacions" als estatuts dels docents.

Els docents es varen defensar dels recursos: "Les alegacions són sobre els nostres estatuts, però en cap d'elles s'indica quins són els articles que vulneren la legislació vigent. Les al·legacions reiteren contínuament que existeix un problema quant a col·legiació, en haver-hi dos col·legis de la mateixa professió. És evident que això no té cap fonament, per una banda, perquè les col·legiacions no són obligatòries i, per altra banda, perquè aquests col·legis no representen la professió docent en tota la seva extensió", varen exposar. "És a dir, un dels col·legis pot representar els llicenciats en ciències; un altre, els químics, i l'altre, els biòlegs, i aquests poden o no ser docents. L'únic que pot representar tota la professió docent és el CPDIB", argumentaren.

stats