Inclusió
Societat06/01/2025

Un any del Tinder per a les persones amb discapacitat: "M'ha ajudat a l'hora de sentir-me més confiat"

El club de cites i d'activitats Dinder té 700 socis registrats i ha possibilitat una vuitantena de cites

BarcelonaDestinat exclusivament a persones amb discapacitat intel·lectual, Dinder Club compleix el primer aniversari amb 700 usuaris donats d'alta. Aquesta aplicació ofereix als socis una agenda de plans per socialitzar i, alhora, un lloc per poder lligar. Un any després d'haver-se donat d'alta a l'aplicació, l'Àlex explica que li ha servit per ampliar el seu cercle d'amistats d'una manera més "segura": "M'ha ajudat a l'hora de sentir-me més confiat".

El club va sorgir, precisament, com a demanda del col·lectiu per disposar d'un espai que els estalviés trobar-se amb abusadors o situacions incòmodes amb què es podien topar a altres aplicacions virtuals i alhora com un cop de mà per trencar amb les dificultats de fer nous amics. Per això, l'app filtra a través d'una inscripció exhaustiva els socis, que han d'arribar a través d'una entitat social, aportar un certificat de discapacitat de més del 33% i passar una entrevista d'una hora i mitja. Segons el pare i conseller delegat de Dinder Club, Max Roures, els usuaris "guanyen en confiança, autoestima, socialització i benestar emocional".

Cargando
No hay anuncios

L'Àlex relata que cada setmana s'organitzen activitats de tota mena —els "plans", en l'argot intern—, dinamitzades sempre per monitors i referents que estan també atents que tothom se senti còmode. En el cas, però, que algú es passi de la ratlla o trenqui l'harmonia col·lectiva, hi ha una intervenció per amonestar qui molesta o per fer de mediador.

Durant aquest any l'aplicació ha registrat 670 matchs que han desembocat en 83 cites. Hi ha usuaris que havien provat sort amb Tinder, i si havien tingut una mala experiència amb algú que se'n reia o se'n volia aprofitar en van quedar escaldats. Per això, l'Àlex afirma que estar en una aplicació tancada i controlada fa que se sentin "més protegits" i confiats en el fet que si hi ha un entrebanc durant la trobada amorosa pot demanar "de manera confidencial" parlar amb l'equip de control.

Cargando
No hay anuncios

Seguiment psicològic

Hi ha dues vies d'intervenció de les dues psicòlogues del club: per una banda, una de proactiva en què es contacta amb els usuaris de les cites i dels plans per fer un "seguiment" de com ha funcionat tot durant l'activitat. Per l'altra, l'activa, en què es resolen dubtes i es donen consells sexoafectius. "La majoria d'intervencions són per ensenyar a socialitzar, a reduir les pors i les angoixes o a ajudar a entendre els seus propis límits [els dels usuaris] de manera clara i respectuosa, a respectar les distàncies, per exemple", indica la psicòloga Laia Cabanas, que subratlla la "vulnerabilitat" del col·lectiu. En aquest sentit, l'experta apunta que sovint els usuaris demanen com acostar-se als altres.

Cargando
No hay anuncios

Al club, els socis tenen entre 18 i 70 anys. Aquesta varietat d'edats és present en les activitats grupals, però en les cites sí que es limiten per evitar que hi hagi una diferència d'edat superior als 10 anys entre els dos membres de la parella. Aquest gener, Dinder Club s'implementarà a Tarragona i Lleida, i els promotors confien aterrar aviat a Girona.