2013-2020: ESPECIAL 1.010

ARA Balears: set anys i més de mil publicacions en paper

Aquest mitjà de comunicació s’ha fet un lloc imprescindible en la societat illenca des que es va posar en marxa el 23 de maig del 2013

ARA Balears: set anys i més de mil publicacions en paper
E. N.
05/06/2020
3 min

Palma“Ara que les ventades de la crisi ens colpegen i els referents de la cultura i el país perillen, seria bo disposar dels instruments adequats per saber entre tots què passa i, si fos possible, entendre-ho. Amb esperit crític, però no instal·lats sistemàticament en la crítica”. Aquestes paraules que enceten el manifest fundacional de l’ARA Balears són avui més actuals que mai. El diari va néixer el 23 de maig del 2013, quan encara s’arrossegava la crisi econòmica del 2008. I avui publica el número 1.010, resistint una altra crisi, aquesta vegada provocada per una pandèmia inesperada. Per celebrar-ho, publicam aquest dossier, on repassam els canvis que ha viscut la societat illenca durant set anys a través de les portades de l’ARA Balears. S’havia de publicar coincidint amb el número 1.000, però l’actualitat és imprevisible i enmig del punt àlgid de la crisi del coronavirus no era el moment.

La presidenta de les Balears, Francina Armengol, celebra els 1.010 exemplars impresos, una trajectòria que, assegura, “contribueix a consolidar una societat informada, culta, justa, diversa, crítica i, per tant, democràtica”. El sociòleg Lluís Ballester posa en relleu la importància del compromís social del periodisme: “El tractament de qüestions socials, sense caure en l’espectacle, és molt necessari. Crec que l’ARA Balears ho ha aconseguit amb èxit, gràcies als bons professionals i a la bona xarxa de contactes”. I afegeix: “És un diari que combina el periodisme d’investigació amb disciplines diverses; amb una informació tractada amb criteri i un enfocament basat en l’evidència”.

ARA Balears: set anys i més de mil publicacions en paper

Durant aquests set anys i 1.010 números, l’ARA Balears s’ha fet un forat en la societat. “Per tenir una lectura en profunditat de la crisi ecològica i social que vivim, probablement l’ARA Balears és el mitjà que n’està més atent”, explica el president del GOB, Amadeu Corbera. Des de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver assegura que “els mitjans són fonamentals en temes de memòria, perquè són una manera de denunciar els crims quan els jutjats no ens obren les portes, i l’ARA Balears sempre hi ha estat”.

En l’àmbit educatiu, el pedagog Miquel Sbert destaca la possibilitat d’emprar el diari com a recurs a les aules. “L’educació ha d’estar oberta a la realitat i, per fer-ho, és necessari que existeixi un mitjà fet amb professionalitat, qualitat literària i expressiva, i amb la perspectiva des d’aquí però mai mirant-se el melic”, afirma. Sbert creu que a l’ARA Balears hi ha molts recursos especialment didàctics per la varietat temàtica. “Jo empr molts articles concrets per analitzar amb els meus alumnes. I un cop a l’any, els cau a la taula un diari sencer”, assegura Maria Antònia Font, filòloga i actual presidenta de la Federació d’Organitzacions per la Llegua Catalana (FOLC), qui, a més, subratlla que el diari informi sobre els altres indrets dels territoris de parla catalana: “reforça el sentiment d’unió”.

Per part de Metges del Món, Belén Matesanz afegeix que aquesta publicació “sempre ha evitat l’estigma i ha facilitat que entitats i persones vulnerables donin la seva visió de la realitat sense modificacions”.

ARA Balears: set anys i més de mil publicacions en paper

“La fundació Mallorca Literària ha trobat en l’ARA Balears un canal per difondre els continguts en què nosaltres creim, que són els relacionats amb la literatura, la cultura d’arrel i les nostres tradicions”, diu la directora de l’entitat, Carme Castells. I posa èmfasi en el paper de garantir la continuïtat del periodisme en català. El president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis, recalca la importància del dret d’informar-se amb la pròpia llengua i “la complicitat que es genera quan t’hi relaciones, també a la premsa”.

Compromís amb la societat

L’ARA Balears, que va començar com un diari digital i en paper, s’ha adaptat també a l’avanç de la societat balear i, sempre fidel al manifest fundacional, ara és un extens setmanari en paper i ha reforçat la presència a internet. A més de la informació, que combina la reflexió i la profunditat, sobretot al paper, amb la immediatesa, que té més pes a la web, aquesta publicació també reforça el teixit social de les Illes amb els Premis ARA Balears. Cada any, des del 2015, destaquen projectes innovadors en l’educació, la cultura, l’acció social i la iniciativa econòmica.

stats