Societat09/03/2019

10 anys de solidaritat amb Burkina Faso

El Fons Mallorquí de Cooperació du a terme projectes socioeducatius i sanitaris a la zona de Ténado

Toni Crespí
i Toni Crespí

PalmaEl Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació compleix enguany deu anys de treball solidari en un dels països més pobres del món, Burkina Faso. Aquesta entitat sense ànim de lucre, que està finançada per les institucions de l’illa -el Consell de Mallorca n’és el màxim aportant-, desenvolupa diversos projectes socioeducatius i sanitaris a la zona de Ténado, situada al sud-est d’aquest país africà.

Fa unes setmanes, representants d’aquesta entitat varen comprovar de primera mà la situació dels projectes que s’hi duen a terme. La darrera visita d’una delegació mallorquina tingué lloc fa cinc anys i per aquest motiu “era oportú tornar a visitar les persones responsables, els polítics i els tècnics, a més de veure en quin estat es troben les instal·lacions ja creades i també les recentment finalitzades”, explica la gerent del Fons, Antònia Rosselló.

Cargando
No hay anuncios

Entre els representants del Consell que varen fer la visita hi havia el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, que considera "fonamental" que el govern insular doni suport al Fons Mallorquí en iniciatives com aquestes. "El més important és que són projectes que desenvolupen la gent local de país", explica Jurado, "és a dir, que fan una doble funció: millorar les condicions de vida, tant a nivell social, sanitari i educatiu, i a part, permetre que siguin ells mateixos (pagesos, professors, enginyers...) els qui dirigeixin el projecte". Així, diu, obren oportunitats amb el finançament del Consell, però el conseller destaca que són els implicats els que s'encarreguen de fer-les realitat. "La nostra funció és finançar i supervisar l'evolució dels projectes", afirma.

La gerent del Fons destaca que un dels principals projectes té a veure amb l’apoderament de les dones de Ténado. Rosselló assenyala que la majoria d’elles no pot accedir a l’escola ni a cap tipus de formació, la qual cosa en limita la capacitat de gestionar iniciatives productives que els permetin generar ingressos. “Organitzam uns cursos d’alfabetització per a més de 400 dones. La societat femenina d’aquesta zona és totalment analfabeta, ja que abandonen l’escola a una edat molt primerenca, molt abans que els homes, per tenir cura de la casa o dels germans petits”, subratlla la gerent.

Cargando
No hay anuncios

La manca d’infraestructures sanitàries és un dels problemes més greus. La comarca de Ténado, que agrupa 18 municipis amb prop de 47.000 habitants, disposa d’un sol centre de salut i de set dispensaris. Rosselló exposa que la gran majoria d’aquests centres tenen una infraestructura molt envellida i que no són suficients per atendre la demanda d’atenció sanitària de la població local. “El centre de salut de Ténado inclou la unitat de medicina, la de maternitat i la seu de la gestió administrativa. Però no té laboratori clínic, de manera que els malalts es veuen obligats a desplaçar-se més de 40 quilòmetres perquè els facin proves analítiques bàsiques i sovint no hi arriben”, assegura la gerent. Així, explica Rosselló, una de les altres línies d’actuació és enfortir l’assistència sanitària mitjançant la construcció de nous centres i millorant les condicions dels ja existents. “En aquests moments estam construint un laboratori clínic al centre sanitari de la comarca”, destaca.

Cargando
No hay anuncios

De la mateixa manera, un altre dels pilars sobre els quals se sustenta la cooperació del Fons Mallorquí a Burkina Faso es basa en la construcció i l’equipament de centres educatius tant de primària com de secundària. “A Ténado correspon als ajuntaments fer la construcció de les escoles. El problema és que reben una aportació quasi nul·la per part del govern de l’Estat. La natalitat és molt alta i, per tant, no hi ha prou centres per cobrir la demanda dels alumnes. Des del Fons, bàsicament el que feim és finançar la creació d’un nou institut i l’ampliació d’aules en tres centres de la comarca”, declara Rosselló.

Productivitat agrícola

L’economia de Burkina Faso es basa en l’agricultura i la ramaderia, a les quals es dedica el 90% de la població activa. Per això, resulta imprescindible la recuperació de l’aigua de pluja per poder-ne disposar durant tot l’any. La comarca de Ténado compta amb sis embassaments que només es poden explotar durant el període de pluges. “Hem construït uns reservoris d’aigua mitjançant un sistema de marges que mantenen l’aigua estancada, amb l’objectiu d’intentar que aguanti el màxim temps possible, perquè això suposa tenir aigua subterrània durant tot l’any. En concret, hem adequat unes 12 hectàrees de zona de cultiu, unes 150 parcel·les (espais per cultivar) per sembrar-hi hortalisses i arròs”, explica la gerent.

Cargando
No hay anuncios

Des del Fons també aposten per la formació de la població local amb la posada en marxa de diferents cursets. “Una part del finançament es destina a a l’assessorament dels pagesos per millorar la productivitat agrícola”, afirma Rosselló.