CiutadellaAvui farem el nostre darrer servei de gastronomia a l’ARA Balears, el final d’una col·laboració de gairebé cinc anys en què la cuina de Menorca, la seva història, els seus plats, les receptes i també els seus temples gastronòmics han estat els protagonistes. Aquesta pàgina ha duit, cada setmana, un trosset de Menorca, de la Menorca dolça i salada, de l’illa del gin i del formatge, a la resta de les Balears, especialment als mallorquins.
Han estat cinc anys que ens han servit per fer bons amics, per conèixer enamorats de la gastronomia menorquina d’arreu, per conèixer-nos personalment o mitjançant les xarxes socials, per compartir moments i recomanacions... Però cada etapa, com la vida, té un inici i un final, i al ‘Què es cou?’ també li ha arribat aquest moment, perquè els mitjans també volen sang nova, nous col·laboradors i noves idees.
Apagam els fogons i ho feim amb certa melangia, amb records, amb amistats i amb molts més coneixements que quan vam començar aquest particular viatge per les Ítaques de la gastronomia, per les cuines de ca nostra. Hem viatjat per la nostra història, pels restaurants de sempre i els nous, hem parlat de per què i com ha evolucionat un determinat plat o una elaboració, i sempre amb un objectiu molt clar: donar valor i difusió a la gastronomia menorquina, al que es cou a la nostra illa i aportar de manera planera aquests coneixements, aquestes experiències, als germans de Mallorca, d’Eivissa i de Formentera, per intentar que la cuina menorquina no fos la gran desconeguda i explicar que va molt més enllà de la caldereta de llagosta, del formatge amb DO Maó-Menorca, el gin Xoriguer i la salsa maonesa (que no maionesa).
És per açò que hem parlat de safrà, de mel, de carn i xulla, de les coques i la rebosteria, de l’arròs de la terra i el blat de xeixa, del món dels sucrers... I hem viatjat per la història tastant els plats que ens van deixar els àrabs, els sefardites, els catalans, els italians, els francesos, els anglesos i els espanyols.
Ha estat en aquesta secció on s’ha començat a parlar d’un nou terme gastronòmic, el de la ‘nova cuina menorquina’, tot analitzant, recorrent i donant a conèixer la que va ser i és una nova fornada de cuiners menorquins o que van fixar la residència a l’illa per reinterpretar, per donar una nova vida a la cuina d’arrels, a la cuina de les nostres àvies. Amb aquest moviment, Menorca s’ha posicionat com una de les principals destinacions gastronòmiques de la Mediterrània i l’any que ve, el 2022, serà Regió Europea de la Gastronomia, cosa que segur que tindrà una gran repercussió mediàtica, entre els foodies i les persones que volen experimentar amb el bon menjar i beure.
Hem parlat de cuina, de plats, d’elaboracions, de cuiners i cuineres, però també dels productors, des dels elaboradors de vins i licors fins als que han recuperat el cultiu dels horts i han apostat per una agricultura sostenible, per recuperar varietats perdudes com el blat de xeixa, la sembra de llegums i la cria amb èxit de la vaca vermella de Menorca.
Ens hem fet ressò d’esdeveniments com la Mostra de Cuina Menorquina, el Menorca al Plat i la Fira Arrels, i hem intentat que aquests arribassin als mallorquins, a aquells que els poguessin aprofitar per venir a passar uns dies o un cap de setmana gastronòmic a la nostra illa.
Feim i servim el darrer servei, servim un menú d’històries i de vivències, feim tot el possible per deixar contents els nostres comensals i apagam els fogons de la cuina del ‘Què es cou?’ esperant estar en contacte amb tots vosaltres mitjançant les xarxes socials o bé al portal web gastronòmic Foodies on Menorca, on continuarem parlant, experimentant i difonent tot allò que es cou a Menorca.
Una abraçada.