Els locals de Palma podran ocupar places d'aparcament per muntar terrasses i compensar les mesures sanitàries

Si l'Estat permet que Mallorca entri en la fase 1, Cort posarà en marxa aquesta mesura, que podrien sol·licitar un miler d'establiments

Els comerciants asseguren que es perden llocs de feina
Kike Oñate
07/05/2020
3 min

PalmaEls bars, els restaurants i les cafeteries de Palma que tinguin places d'aparcament just davant podran muntar-hi terrasses per compensar les mesures sanitàries que obliguen a reobrir amb un aforament limitat del 50% i garantint una distància de dos metres entre persones, segons ha explicat el batle de la ciutat, José Hila, aquest dijous. Si el govern espanyol permet que Mallorca entri en la fase 1, l'Ajuntament de Palma aprovarà un decret perquè els locals que tinguin aparcaments davant puguin ampliar el seu espai durant la desescalada i el temps que durin les restriccions sanitàries pel covid-19.

Un miler de locals podrien sol·licitar el permís i Cort preveu respondre en un màxim de 48 hores, segons calcula el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, però "caldrà avaluar detalladament cada cas per evitar riscos de seguretat", com ha apuntat. Les sol·licituds només es podran fer a partir de la setmana que ve si l'Estat permet el canvi de fase i l'objectiu de la iniciativa és "reactivar l'economia" i "la moral de la ciutadania retornant la vida als barris", com ha dit Jarabo.

L'horari d'obertura de les terrasses improvisades serà de 8 a 23 h, coincidint amb les hores en què els diferents col·lectius poden sortir al carrer. "Asseguram el descans dels veïns", ha dit Jarabo. La delimitació dels espais es faria amb jardineres i mampares i també es permetria l'ús de tarimes per igualar l'altura de la terrassa. Les cadires, taules i els para-sols s'hauran de retirar quan acabi el servei.

Jarabo també ha assenyalat que la grua mouria fins a un lloc pròxim els vehicles que no s'hagin retirat i se n'informaria els propietaris. Sobre les terrasses dels carrers de vianants com ara els carrers de la Fàbrica o de Blanquerna, el regidor només ha comentat que estan estudiant "fórmules" per beneficiar els locals, però que, de moment, no saben com fer-ho.

El batle de Palma ha demanat "comprensió" perquè "mai" s'havia fet una proposa com aquesta i admet que amb els recursos que té Cort no podran respondre a totes les sol·licituds que es puguin fer el primer dia. "Hem decidit ampliar la superfície de les terrasses sense llevar espai als vianants", ha assegurat Hila, agraint públicament als autònoms, empresaris i treballadors l'esforç que han fet tancant els locals durant l'estat d'alarma.

Finalment, Jarabo ha dit que fa uns dies varen fer una reunió amb les patronals del sector, que es varen mostrar "satisfets" amb la mesura, malgrat que no la varen detallar com aquest dijous a la roda de premsa telemàtica.

Cort assegura que la patronal està "satisfeta" i la CAEB ho nega

L'Associació de Bars, Restaurants i Cafeteries de Mallorca, Restauració CAEB, es mostra "indignada davant les falsedats" de l'Ajuntament de Palma, que assegura que ha consensuat amb el sector unes mesures que són del tot equivocades.

Joan Miquel Ferrer, portaveu a Palma i vicepresident de Restauració CAEB, qualifica d'"aixecada de camisa" anunciar un paquet de mesures que "en res faciliten el retorn a l'activitat". El que fa l'Ajuntament de Palma "no és política, és ciència-ficció", ha sentenciat. A més, explica Ferrer, les mesures presentades aquest dijous "no han estat pactades, això és del tot fals", ni tan sols "ens les han comunicades prèviament abans de l'anunci, sinó que ens n'hem assabentat pels mitjans de comunicació, la qual cosa és una falta de respecte i un insult per al nostre sector i els nostres treballadors".

Respecte de la proposta presentada pel batle de Palma, José Hila, amb el regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, la patronal considera que la idea d'ampliar les terrasses ocupant zones d'aparcament "és del tot inviable", entre altres raons, perquè, tal com explica Ferrer, "l'associació dubta de la capacitat administrativa de l'Ajuntament per tramitar els expedients en un termini tan curt de temps" i, sobretot, "perquè la mesura crearà malestar entre els veïns de la ciutat que tenen la necessitat d'aparcar els vehicles en una ciutat on ja de per si falten moltes places d'aparcament". Per no parlar, explica el vicepresident de l'associació, de tots aquells establiments, barris i zones per als vianants als quals no donen cap solució. "És un despropòsit" conclou.

Per Restauració CAEB, Cort "no està a l'altura de les circumstàncies i no és conscient de la situació d'alarma econòmica en la qual ens trobam". Per CAEB, l'Ajuntament de Palma, i més concretament el regidor Alberto Jarabo, "sembla més preocupat per atendre les peticions d'una Federació de Veïns que no representa el conjunt total dels veïns de Palma que per evitar que l'economia de la ciutat s'enfonsi i que milers de famílies quedin sense feina".

stats