Una aplicació mòbil per conèixer l'aforament de les platges de Palma en temps real
Els usuaris en poden consultar el grau d'ocupació amb l'objectiu d'evitar aglomeracions i complir les mesures sanitàries per evitar contagis de covid-19
PalmaL'aplicació mòbil Platges Segures permet als usuaris consultar gratuïtament l'aforament de les platges de Palma en temps real amb l'objectiu de complir les mesures sanitàries i evitar contagis de coronavirus, segons ha explicat el coordinador de l'Smart Office de Cort, Tomeu Crespí, aquest dilluns. L'eina especifica el nombre màxim de persones recomanat que hi pot haver a cada platja i també informa de l'estat de les banderes, la qualitat de les aigües de bany i l'accessibilitat per a discapacitats. Ja es pot descarregar a l'App Store d'Apple i la Play Store de Google.
Per calcular quanta gent hi ha a cada platja, l'app es nodreix de la informació que rep a través de les càmeres amb reconeixement d'imatge de Ciutat Jardí instal·lades pel Govern, la xarxa de wifi que Cort té a la Platja de Palma i els càlculs que facin els socorristes.
L'ocupació es considera com a baixa per sota del 30% –quan es poden complir les mesures sanitàries– i se senyalitza amb el color verd, com ha explicat el regidor de Medi Ambient de Palma, Ramon Perpinyà, durant la presentació de l'app a l'hotel Iberostar Cristina. Fins al 60% (groc), l'afluència començaria a ser considerable, però encara es podrien complir les normes. Si se supera el 60% (taronja), però, sí que hi hauria risc de superar l'aforament recomanat i les autoritats tancarien la platja en cas d'arribar al 90% (vermell). Perpinyà ha assenyalat que el comportament dels ciutadans ha estat "molt correcte" i que "en cap moment hi ha hagut problemes" d'aglomeracions. De fet, ha indicat que no s'ha arribat als nivells taronja ni vermell.
L'app també ofereix la possibilitat que cada usuari pugui registrar la seva visita voluntàriament i anònimament cada vegada que vagi a una platja per donar dades sobre quanta gent hi ha. La regidora de Turisme, Elena Navarro, ha comentat que aquesta opció és "molt útil" en el cas que només hi hagi socorristes i no altres tecnologies, com ara les càmeres i la xarxa wifi. L'edil ha afirmat que s'han mantingut converses perquè el servei s'estengui a la resta de municipis, però no n'ha volgut donar més detalls.
L'aplicació està disponible en català, castellà, anglès i alemany i ha estat desenvolupada per diferents àrees municipals que han creat un equip multidisciplinari integrat per l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), i l'àrea de Medi Ambient i Platges de l'Ajuntament de Palma, la Fundació Turisme 365, l'empresa IBE de coordinació de vigilància de les platges i l'empresa ESRI Spain.
L'eina compleix les recomanacions i obligacions preses contra el coronavirus per part del govern espanyol, el programa estatal Destinacions Turístiques Intel·ligents i el manual de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), en el qual s'estableixen el protocol i les recomanacions de seguretat a les platges.