Saturació turística
Societat 29/05/2024

Aplicar taxes, controlar els grups de turistes i limitar cotxes de lloguer i creuers: les propostes de Cort per a la Mesa del Govern

L'Ajuntament de Palma planteja la possibilitat de cobrar als creueristes per entrar a Ciutat

3 min
Centenars de creueristes arribant aquesta setmana al port de Palma.

PalmaLimitar o prohibir determinats creuers; cobrar als creueristes per arribar a port i per accedir a Palma; augmentar les taxes de fems i aigua al turisme de creuers i al lloguer vacacional; regular i limitar els grups organitzats de turistes que fan visites guiades a Ciutat; prohibir les party boats; regular el nombre màxim de cotxes de lloguer i prohibir el consum d'alcohol al carrer són algunes de les mesures que l'Ajuntament de Palma enviarà a la Mesa del Govern per a la sostenibilitat, a l'espera que el comitè d'experts n'estudiï la pertinença. Així ho ha anunciat aquest dimecres el batle de Palma, Jaime Martínez, qui ha afegit que aquest paquet de mesures es votarà en el ple de Cort de dijous i que hi espera el suport de tots els partits. Ara bé, encara que les mesures no s'aprovin en el ple, l'Ajuntament les traslladarà igualment als experts.

"Volem el consens de totes les forces. Deman als grups que vagin de bracet de l'equip de govern", ha assenyalat Martínez. El batle ha assenyalat que aquestes propostes es presentaran a la Mesa perquè "van més enllà de l'àmbit municipal".

Martínez també presentarà aquestes mesures a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè la saturació "no és un problema només de Palma, sinó de les capitals turístiques". "Entram en un debat important i Palma està preocupada", ha afegit. En la mateixa línia que el Govern, el batle de Palma ha remarcat que calen dades i les conclusions dels experts abans d'aplicar segons quines iniciatives. "No es tracta de prohibir ni d'aplicar perquè sí. Tenim un ventall de mesures i calen dades. Es farà un esforç per implantar-les si són necessàries, però això no vol dir que totes les mesures ho siguin. S'han d'analitzar", ha afegit.

D'altra banda, el batle ha anunciat que les pròximes setmanes presentarà el pla municipal de l'habitatge, que inclourà una bateria d'iniciatives "transversals", però no n'ha volgut fer cap avançament.

L'oposició carrega contra "la gran incoherència" del govern municipal

L'oposició ha criticat el moment que ha elegit el batle de Palma per presentar mesures en matèria turística, després de setmanes sense posicionar-se. El portaveu del PSOE, Francisco Ducrós, ha assenyalat que Martínez no ha fet "cap proposta concreta". "Ara té l'oportunitat de votar les propostes del PSOE, que el PP va votar en contra", ha comentat. Ducrós també ha apuntat que "ara s'han de revertir decisions com la de permetre noves places en edificis catalogats" i ha lamentat que no s'hagi convocat el Consell Social de Palma per tractar la saturació ni s'hagi parlat amb els grups polítics. A més, els socialistes han trobat a faltar "mesures imprescindibles en matèria d'habitatge".

Per la seva banda, MÉS per Palma ha assenyalat que el paquet d'iniciatives del govern municipal és "una mostra més de la manca de projecte i de la improvisació del batle Jaime Martínez". El regidor de la formació ecosobiranista Miquel Àngel Contreras ha recordat que Martínez "ha votat en contra de moltes de les mesures que proposa avui, no tan sols els darrers mesos, sinó la darrera setmana", en referència a la proposta de MÉS per limitar els cotxes de lloguer a Ciutat i regular els creuers. Segons Contreras, existeix una "gran incoherència", ja que Cort presenta aquestes mesures, mentre que el batle vota a favor d'ampliar l'aeroport de Palma i el PP presenta una proposta per ampliar el port. "El PP vol guanyar temps", ha continuat el regidor, a més de subratllar que els populars han defensat els darrers anys un model que "complica la vida als residents". "Ara no saben ni què fer ni què dir per por a les mobilitzacions", ha sentenciat.

stats