5 aplis que t'ajudaran a ser més sostenible
Reduir el consum de plàstics o controlar el malbaratament de menjar són algunes de les funcions
BarcelonaCada cop hi ha més consciència ecològica i ganes de posar un granet de sorra a l’hora de cuidar el medi ambient. Tot i això, sovint el problema és que un no sap per on començar, ni quines rutines i factors s’han de tenir en compte a l’hora de tenir una vida que sigui més equilibrada en termes de sostenibilitat. Per sort, des de fa un temps les noves tecnologies també han apostat per la cura del planeta i ja s’han creat aplis especialitzades que, de manera fàcil i didàctica, t’ajuden a resoldre tota mena de dubtes en qüestions d’ecologia. N’hi ha de tota mena: des de les que t'ensenyen com aprendre a reciclar fins a les que t'ajuden a deixar de malbaratar aliments, passant per un buscador que localitza botigues on venguin roba sostenible. La llista és llarga, però us deixem cinc propostes, algunes de les quals s’han fet a casa nostra.
1- Go Zero Waste App, l’aplicació que t’ajuda a comprar sense plàstic
Tot va començar fa poc més d’un any, quan dos barcelonins es van proposar fer la compra setmanal íntegrament sense plàstic. Va ser aleshores quan es van adonar de les dificultats que tenien per aconseguir-ho, i per això van decidir crear Go Zero Waste App, una aplicació que localitza botigues que venen a granel i productes sense envasar a tot Catalunya i Espanya. "Volem que la gent sàpiga que ser sostenible és molt més fàcil del que sembla", explica Martí Morató, un dels fundadors d’aquesta apli, que està disponible tant per a dispositius Android com iOS.
Inspirats en el moviment zero waste o residu zero, els creadors de l’aplicació també plantegen a l’usuari un seguit de reptes per treballar hàbits que van molt més enllà del consum i del plàstic, com utilitzar sabons i cosmètica sòlids, evitar el malbaratament alimentari o aprofitar al màxim tot el que tenim a casa. La segona fase d’aquest projecte, segons expliquen els seus fundadors, és fer créixer el mapa de botigues a granel a tot el territori, i alhora solucionar altres reptes associats a la generació de residus, com el retorn a models d’envasos reutilitzables o facilitar enviaments de menjar a domicili de manera sostenible. "Quan una persona decideix viure sense residus es fixa en tot el que fa: el menjar que compra, els hotels on va o la roba que porta", diu Morató.
2- Gratix, regalar el que ja no es fa servir per evitar el consumisme
Des de feia anys, a José María García, un exdirectiu de Google, li preocupava la tendència de la nostra societat, la qual, tot i desitjar un món més solidari i sostenible, sovint es deixa endur per un esperit consumista. Per això, va decidir deixar la seva carrera internacional en un dels gegants d’internet i va crear Gratix, una aplicació mòbil que funciona com una plataforma en què pots regalar els objectes que no fas servir. "Tots tenim a casa moltes coses que no utilitzem i que estan en perfecte estat, i al final vivim en un planeta on malbaratem molts recursos", diu García, que amb aquest projecte vol evitar que moltes persones comprin coses quan saben que algú els hi pot regalar. Fa poc menys d’un any que ha començat, i la seva valoració no pot ser més positiva: "Veig que la gent és molt més generosa del que sembla, i moltes persones estan regalant coses de valor, com cotxets per a nadons o dispositius tecnològics", assegura el creador, que vol contribuir a minimitzar la producció massiva de productes, amb el problema mediambiental que això comporta. "La gent s'ho passa bé ajudant i regalant coses, i crec que està començant a haver-hi un canvi de comportament a escala global", afegeix.
3- Ethical Time, per trobar botigues de moda sostenible
Tot i que aquesta plataforma es va estrenar l’estiu passat, la idea es va gestar molt abans, quan Ignasi Eiriz, un estudiant de publicitat i relacions públiques de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, va decidir deixar de comprar roba a les grans multinacionals i va investigar quines botigues i marques duien a terme pràctiques socials, laborals i mediambientals responsables. Els seus coneixements del tema el van convertir en una mena de "font d'informació privilegiada" per a amics i coneguts, fins que, al final, va decidir crear Ethical Time, una aplicació disponible per a iOS i Android que, a escala europea, et permet buscar i comprar roba ètica a través de més de tres-centes marques i botigues. D’aquesta manera, els consumidors que vulguin adquirir roba elaborada segons criteris de sostenibilitat ecològica i respecte pels drets humans poden trobar, a través d’aquesta plataforma, una àmplia oferta de productes i marques d'acord amb els seus valors. "Són moltes les persones conscienciades, però poques les que actuen en conseqüència, perquè no saben on trobar roba sostenible", assegura Eiriz. De fet, Ethical Time compta amb el suport d’Oxfam Intermón, la Campanya Roba Neta i totes les associacions de moda sostenible d'Espanya.
4- A.I.R-e, un assistent virtual que t’ajuda a reciclar
¿Tens dubtes sobre a quin contenidor va cada residu? Tot i que cada cop més persones tenen clar com reciclar, hi ha tota una sèrie de dubtes que poden fer que, al final, molts envasos no s’acabin reciclant. Per evitar-ho, l’organització mediambiental Ecoembes ha dissenyat un assistent virtual gratuït anomenat A.I.R-e que ajuda a resoldre tots aquests dubtes. Creat per TheCircularLab, el centre d’innovació en matèria d’economia circular de l’entitat, i desenvolupat per Accenture, aquest xatbot dona resposta instantània a dubtes que van des de a quin contenidor reciclar fins a saber amb quins materials s’ha fabricat cada objecte. Però el més interessant és que aquest assistent artificial no només detecta la veu i el text de l’usuari, sinó que també interpreta les imatges que se li mostren, de manera que pot reconèixer de quin tipus de residu es tracta.
5- Too Good To Go, per lluitar contra el malbaratament alimentari
Diversos estudis apunten que un terç del menjar que es produeix a escala mundial acaba directament a les escombraries, i concretament Espanya és el setè país de la Unió Europea que més menjar llença al cubell, amb 7,7 milions de tones. Amb això no només es malbarata el menjar, sinó que també tots els recursos i processos de producció que s’han invertit per produir-lo. Per lluitar contra tot aquest dispendi ha sorgit a Madrid l’aplicació Too Good To Go, disponible per a Android i Iphone, que mostra els locals més pròxims que disposen de menjar per salvar. El funcionament és el següent: els establiments participants posen a la venda a l’aplicació un lot sorpresa amb el menjar que els ha sobrat al final del dia i que està en perfecte estat, l’usuari tria el lot que vol adquirir i paga a través de l'apli i, finalment, recull el lot a l’establiment corresponent. Un concepte que, segons els creadors, vol barrejar la sostenibilitat i l’emoció de no saber quins productes et tocaran.