Polèmica
Societat 26/09/2024

Aquesta és la clàusula que prohibeix vendre pisos de la Colònia de Sant Jordi a residents

La patronal de les promotores Proinba nega inicialment que l'empresa vulgui només estrangers i desprès admet que potser s'ha restringit en alguns casos

2 min
sessalines

Palma"Ciutadans del món a excepció de residents fiscals a Espanya. Les vendes a residents fiscals a Espanya no estan permeses dins els termes del present contracte". Així de clar s’expressa el contracte que la promotora TM ha fet signar a diferents immobiliàries que comercialitzen el seu producte. La clàusula segona, la de 'Territori', limita d'aquesta manera la venda de la promoció d'habitatges de luxe a la Colònia de Sant Jordi [es fa en dues fases], tal com ja va avançar l’ARA Balears.

Aquesta informació ha motivat que la formació política Endavant, que exerceix l’oposició a ses Salines (on es construeix la promoció) hagi demanat explicacions a l’equip de govern municipal. Per aquest motiu, l’assumpte es debatrà en el pròxim ple.

Per la seva banda, l’Associació de Promotors Immobiliaris de les Balears (Proinba) ha demanat a l’empresa TM si aquest contracte existeix o no. Segons el president de Proinba, Luis Marín, la companyia ha negat que "hi hagi aquesta clàusula als contractes". Tot i la insistència de l'ARA Balears, Marín ha mantingut el suport a la versió de TM, fins que ha vist la clàusula del contracte. "Jo puc contractar algú per vendre a un mercat concret, i reservar-me la venda per a altres mercats, com, per exemple, l'estatal. Ho comentaré amb l’empresa, però per jo no és prova suficient", ha assenyalat.

Comunicat de Proinba

En un comunicat que ha fet públic aquest dimecres, Proinba també ha assegurat que "no hi ha cap clàusula als contractes de venda que exclogui els residents espanyols". Però, després de comprovar que la clàusula existeix, el president ha admès que efectivament hi ha hagut limitacions en el cas d'"algunes immobiliàries".

Les dues promocions de TM a la Colònia de Sant Jordi són semblants, i es preveu inaugurar la primera fase a finals del 2026. Ara mateix, als dos solars adquirits per la promotora hi figuren cartells i una oficina d’atenció als clients, però encara no s’hi han iniciat les obres. El residencial oferirà diferents tipologies, segons la publicitat que figura al seu lloc web, des d’apartaments amb jardí i tres dormitoris, fins a àtics amb solàrium, també amb tres dormitoris i banys. Els preus poden arribar a superar el milió d'euros.

Quant als motius d'aquesta exclusió contractual, el president de Proinba ha dit a l'ARA Balears que tal vegada es vol reservar el mercat estatal per a la xarxa de venda de la mateixa empresa. Un agent immobiliari independent consultat per l’ARA Balears explica que “en tot cas podria tenir una motivació més relacionada amb l’explotació en forma de lloguer". "No és el primer cas de promocions que s’orienten a gent que no viu a les Illes. El temps que els propietaris no hi són, les mateixes empreses comercialitzen els habitatges i en comparteixen ingressos. Això ja està passant, i d’alguna manera és una fórmula en la qual el promotor cerca petits inversors que volen recuperar part del que paguen. I si és gent d’aquí, mai et posaran a les mans l’explotació dels pisos o apartaments”, conclou.

En tot cas, el lloc web de l'empresa no inclou cap limitació expressa, sinó que aquesta figura als contractes d'algunes immobiliàries que comercialitzen el producte i que no poden oferir-lo a residents, segons el contracte signat amb TM.

stats