Salut dental

Aquests són els pitjors aliments i begudes per a les teves dents

Segons els experts hi ha dues pistes que et permeten saber si allò que menges o beus és dolent per a la teva salut dental

Cal anar amb compte amb els refrescos que contenen sucre
Hannah Seo, The New York Times
22/07/2022
5 min

Si mai t’han dit que els caramels podreixen les dents, o que la llauna (o llaunes) de cola que et prens cada dia acabarà amb l’esmalt dentari, és probable que et demanis quins altres aliments i begudes són dolents per a les teves dents. Tot i ser cert que, des d’un punt de vista estrictament tècnic, tots i cadascun dels aliments poden provocar problemes, no tots ho fan amb la mateixa intensitat, i algunes persones són més propenses que d’altres a patir trastorns dentals.

Això és el que cal tenir en compte si vols tenir cura de la teva salut dental. 

Per què alguns aliments són pitjors que altres?

Hi ha dos elements a considerar a l’hora de valorar com són de negatius per a la salut dental alguns aliments o begudes, explica el doctor Apoena de Aguiar Ribeiro, dentista pediàtric i microbiòleg de la Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill, que estudia el microbioma bucal i com afecta la caiguda de les dents, la seva composició i la seva qualitat.

A l’interior de la boca hi viuen més de 700 espècies de bacteris; alguns són bons, d’altres dolents. Els dolents trenquen els sucres d’aliments i begudes i els transformen en àcids, que amb el temps acaben fent malbé els minerals essencials que hi ha a la dent, fet que pot provocar-ne la caiguda. 

Si no et neteges bé les dents els bacteris poden formar una pel·lícula tova en la superfície de la dent, cosa que n’accentua l’aciditat i crea un ambient idoni per a la proliferació d’encara més bacteris. Si aquesta pel·lícula es fa més gruixuda i dura acaba formant carrall, i aquest pot provocar la inflamació de les genives i l’aparició de gingivitis. 

Quins tipus d’aliments són perjudicials?

Els aliments amb sucre –i en concret els que tenen sacarosa– són especialment dolents perquè estimulen el creixement dels bacteris perjudicials, diu Aguiar Ribeiro. La presència de sacarosa és habitual en aliments processats així com en refrescos amb gas. 

A més, molts productes de textura gomosa –com les gominoles, però també alguns fruits secs i xarops– es queden enganxats en forats i espais entre les cavitats dentals. Quan hi ha un excés de sucre a les dents durant molt de temps els bacteris dolents l’emmagatzemen a l’interior de les seves cèl·lules, “com si fos un rebost”, diu Aguiar Ribeiro, i continuen produint àcids hores després que els hagis ingerit.

Algunes begudes –com refrescos ensucrats, sucs de fruita, begudes energètiques i batuts amb llet– també són molt perjudicials. Cobreixen les dents amb una solució enganxosa i ensucrada i generen àcids. “Les dents se'ns comencen a trencar quan el nivell d’acidesa a la boca cau per sota d’un pH de 5,5”, explica la doctora Rocio Quinonez, catedràtica de pediatria dental a la Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill, “i els refrescos acostumen a tenir un grau d’acidesa al voltant del 3 o 4”.

També són acídiques begudes carbòniques com els cafès i les begudes alcohòliques que es consumeixen amb xarops ensucrats o en forma de còctel.

Alguns sucs de fruita, però també aliments vegetals o que contenen midó –com els cítrics, les patates, l’arròs o fins i tot els plàtans– són sovint considerats dolents per a les dents perquè contenen sucres o àcids que poden resultar perjudicials. Però també tenen nutrients que són positius per a la teva salut en general, explica el doctor Dorota Kopycka-Kedzierawski, un dentista del centre mèdic de la Universitat de Rochester i investigador de cariologia, la ciència que estudia la caiguda de les dents. Tot i ser cert que són aliments amb sucre i tenen tendència a quedar-se enganxats a les dents, els seus punts positius superen els negatius, explica.

Si tens ranures profundes a les dents, o dents molt juntes, hauries de vigilar més amb els aliments enganxosos, diu Quinonez. Llavors has de parar més atenció no només a la teva dieta sinó també als teus hàbits de neteja.

Si et neteges les dents dos cops al dia –un cop al matí i un altre abans d’anar-te’n al llit– i et passes el fil dental, els beneficis nutricionals d’aquests aliments compensaran el risc de fer malbé les dents. Ara bé, en el cas de la fruita el doctor Kopycka-Kedzierawski diu que és millor “menjar-la que no pas beure-la”, ja que molts sucs de fruita comprats, o fins i tot fets a casa, contenen sacarosa. 

El te és bo per a les dents

Què puc fer per evitar que em caiguin les dents?

La bona notícia és que, al marge de raspallar-se les dents i fer servir la seda dental de forma regular, hi ha altres estratègies amb base científica que pots aplicar per mantenir una bona salut mental.

Evita menjar 'snacks' i xarrupar 

La saliva, que ajuda a eliminar les partícules dels aliments, és una de les principals eines per protegir les dents. Remineralitza i enforteix l’esmalt dental i conté bicarbonat, que ajuda a neutralitzar l’acidesa de la boca. 

Però calen 20 minuts per fer que la saliva arribi a nivells protectors quan menges o beus, de manera que picar alguna cosa de menjar o beure uns glops pot provocar una falta d’equilibri, diu el doctor Quinonez. 

Si és imprescindible que prenguis una beguda ensucrada intenta fer-ho durant un àpat, o d’un sol cop, però no de mica en mica al llarg del dia, diu Quinonez. “M’estimo més que siguis algú que se la beu d’un cop que no pas algú que fa glopets. Beure aigua quan hagis acabat la ingesta de qualsevol aliment o beguda també pot ajudar a eliminar alguns sucres", afegeix. 

Limita el consum d’alcohol

La gent que consumeix molt d'alcohol ha d’anar amb compte perquè redueix la producció de saliva, la qual cosa fa més difícil que es netegin els residus presents a la boca.

Ves amb compte amb algunes malalties i fàrmacs amb efectes secundaris

Algunes malalties, tractaments i medecines –com ara la tuberculosi, la quimioteràpia, la diàlisi, els antihistamínics i els fàrmacs per controlar la pressió arterial– poden inhibir la producció de saliva o generar-ne canvis en la qualitat. Els afectats haurien de parar una atenció especial a la higiene dental.

Busca alternatives al sucre

Substituir les begudes i snacks ensucrats per altres sense sucre és molt bo per a les dents, diu el doctor Aguiar Ribeiro. Substituts com l’aspartam o el sucre alcohòlic no es veuen metabolitzats per bacteris com sí que passa amb els sucres ordinaris, per la qual cosa no són un factor que contribueix a la caiguda de les dents. Però recorda que, amb sucre o sense, l’acidesa dels refrescos de cola provoca desmineralització de les dents.

El xiclet, sense sucre i amb xilitol

Aguiar Ribeiro afegeix que “sucres alcohòlics com el xilitol amb activitat antimicrobiana” poden disminuir la producció de bacteris a la boca. “S’ha demostrat que mastegar xiclet sense sucre i amb xilitol tres cops al dia ajuda a incrementar la producció de saliva i també té un efecte antimicrobià”, diu. Si et ve de gust alguna cosa dolça entre àpats, un xiclet sense sucre i amb xilitol és una de les millors opcions.

Beu determinats tipus de te

L’evidència mostra que alguns tipus de te, com el negre i el verd, ajuden a evitar la caiguda de les dents, ja que contenen fluorur i alts nivells de pH. “Però no hi afegeixis sucre, sisplau”, demana Aguiar.

Ves al dentista regularment

Arreu del món la caiguda de les dents és la principal malaltia que no es comunica a un metge. El doctor Kopycka-Kedzierawski explica que per a la majoria de la gent una visita al dentista cada sis mesos és suficient per detectar un problema abans que es torni irresoluble. Visitar un professional és important, perquè quan t’adones que tens una cavitat el procés de caiguda ja està en una fase molt avançada.

Els hàbits que són bons per a la teva salut dental són igualment bons per a la teva salut general, diu Quinonez. Menjar menys aliments processats i ensucrats, anar al dentista cada sis mesos i evitar picar entre àpats –sobretot si prens aliments o begudes ensucrades i que s’enganxen a les dents– pot donar bons resultats. No cal, però, que t’hi obsessionis, diu.

Copyright The New York Times

Traducció Isidre Estévez

stats