SOCIETAT

Ara sí, el bloc VIII de Corea té els dies comptats

L’Ajuntament de Palma preveu esbucar el més antic dels edificis d’habitatges socials del Camp Redó abans que acabi novembre

Ara sí, el bloc VIII de Corea               té els dies comptats
Alba Tarragó
15/11/2019
3 min

Palma“Els blocs que donen al carrer General Riera són els VIP i els del darrere són el gueto, així és com els anomèn jo”, explica, entre rialles, un veí que prefereix que no es publiqui el seu nom. Forma part de la tercera generació de la seva família que neix als edificis d’habitatges socials del Camp Redó, el barri palmesà conegut amb el nom de Corea. Ell i els seus sis fills viuen davant el bloc VIII -actualment en runes i desocupat-, que l’Ajuntament de Palma preveu esbucar en qüestió de dies. Aquest edifici es va convertir en el més antic de tots els habitatges socials del Camp Redó després que el bloc XIII, datat també dels anys 50, fos enderrocat el 2012.

L’espai buit que deixarà el bloc VIII, situat als números 23, 23a, 23b i 23c del carrer Infant Pagà, s’ha de convertir en el mateix que és ara el solar on s’ubicava el XIII fins fa set anys: un espai obert a la ciutadania. Aquests dos blocs germans formaven la segona filera d’edificis de Corea, de manera que eliminar-los permetrà “esponjar la zona”, principal objectiu de l’Ajuntament.

Lluny de veure aquest projecte amb il·lusió, la majoria de veïns es declaren cansats d’esperar. Segons explica el veí de tercera generació a Corea, el solar que va quedar al bloc XIII va ser durant anys un descampat. Ara, finalment, s’ha recondicionat amb un sòl més o menys llis, uns fanals i algunes pilones. “Hi falten bancs, arbres i papereres, que varen prometre que posarien”, denuncia.

La posada en marxa del projecte del bloc VIII també s’ha endarrerit. L’expropiació i la demolició es varen anunciar el 2016 i s’havien de fer durant el 2017, però ara com ara l’edifici continua dret. Segons explica el veí de tercera generació, els serveis municipals varen haver de tallar la llum i l’aigua i posar-hi ciment per evitar que les famílies l’ocupassin una vegada desallotjat. Ara els veïns denuncien que s’ha convertit en un niu de rates, que es passegen a totes hores pels carrers.

La sorpresa de l’amiant

Cort va anunciar a mitjan setembre que les tasques de demolició estarien acabades en un mes, però no ha estat així. Un dels motius que varen obligar a aturar les obres va ser la troballa d’amiant a les canonades de baixada i a les cobertes d’uralita. “Si aquest edifici en tenia, el del costat també i la resta també”, alerta el veí -i pare de família. Tot i que el material considerat cancerígen ja s’ha retirat, el director general d’Habitatge de l’Ajuntament, Josep Maria Rigo, aclareix que és comú que n’hi hagi en immobles antics.

D’acord amb les xifres del Consistori, el cost total de les obres és de 140.000 euros, i la previsió és que estiguin acabades en menys d’un mes. En total, a l’edifici hi ha 32 habitatges, 12 de titularitat pública i 20 de particulars. Per tal d’obtenir aquesta vintena de propietats, l’Ajuntament de Palma va haver de destinar 629.944 euros per a l’expropiació, xifra que es va incrementar més de 100.000 respecte del pressupost inicial del 2016.

Abans de tot això, la Regidoria de Model de Ciutat va haver de reubicar les famílies que encara vivien al bloc VIII. El director general municipal d’Habitatge assegura que “ningú no ha quedat al carrer”. Malgrat que no té els detalls de cada cas, explica que als propietaris se’ls ha donat la possibilitat d’escollir entre la permuta per un altre pis i l’intercanvi per un lloguer social, acompanyat d’una quantitat econòmica. Precisament aquests processos de negociació, defensa, són els que més han endarrerit l’inici de les obres.

stats