El cap de fibló que afectà la Serra va tomar uns 300.000 arbres, segons Medi Ambient
La Conselleria hi destina 280.000 euros i la setmana que ve començaran les tasques per restaurar els danys causats pel temporal del 29 d'agost
EsporlesEl Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient calcula que el cap de fibló que va afectar dissabte 29 d'agost la serra de Tramuntana va tomar uns 300.000 arbres. El conseller, Miquel Mir, ha anunciat que s'hi han destinant 279.949 euros i que la setmana que ve l'empresa pública Tragsa començarà les tasques per restaurar els danys causats pel temporal que va malmetre 736 hectàrees i que va afectant els municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa.
L'objectiu immediat de l'actuació és retirar arbres caiguts o que puguin caure per evitar accidents, reduir el risc d'incendi i controlar la propagació de plagues d'escarabats, que solen proliferar entre la fusta danyada. S'actuarà a les zones crítiques de risc d'incendi i als voltants de la xarxa viària i de camins mitjançant la realització de faixes de prevenció.
A més de la caiguda d'arbres i l'acumulació de vegetació, la Conselleria destaca que hi pot haver erosió a les zones que tenen més pendent i que la capacitat de recàrrega dels aqüífers pot minvar perquè s'incrementa l'escorrentia d'aigua per la falta de coberta vegetal.
El conseller s'ha reunit aquest dimecres amb els batles dels tres municipis afectats per explicar totes aquestes actuacions i ha comentat que les mesures preses pretenen recuperar com més aviat millor la seguretat de l'ús públic i minvar els danys ambientals ocasionats.
La batlessa d'Esporles, Maria Ramon Salas, ha afirmat que encara no han quantificat els danys causats però que sí que fan tasques per recuperar la normalitat. El batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, ha valorat positivament la implicació de la Conselleria de Medi Ambient. Cal recordar que el Consell de Govern va aprovar un acord per sol·licitar a l'Estat la declaració de zona greument afectada pel temporal als tres municipis.