Patrimoni

ARCA denuncia que els quioscs de premsa de Palma seran "negocis per als turistes"

Censuren que els han pintat de colors cridaners que obvien l'ordenança de paisatge urbà aprovada pel mateix consistori, els hi han afegit marquesines publicitàries i, ben aviat, caixers automàtics

Un quiosc a Palma pintat de groc i amb marquesines publicitàries.
23/10/2024
2 min

PalmaL'entitat patrimonialista ARCA ha denunciat el "despropòsit colossal" de l'Ajuntament de Palma que ha decidit que els quioscs de premsa de Palma passin a ser negocis per a turistes on, segons assenyalen, es podran vendre gelats, posar taules i tenir servei de cafeteria. Segons censuren, Cort ha actuat amb "gran irresponsabilitat i sense complir tràmits legals imprescindibles" en tot el que té relació amb la licitació pública dels quioscs de premsa. A més, asseguren que tampoc no han volgut escoltar cap ni una de les peticions que li han formulat. El resultat, lamenten, és que una empresa dedicada a la restauració pretén posar cinc negocis dirigits als turistes a llocs privilegiats de Ciutat. "Com si no n'hi hagués prou de gelateries, menjars per endur-se i cafès", critiquen.

En declaracions a l'ARA Balears, el portaveu de l'entitat Pere Ollers ha assenyalat que l'Ajuntament ha comès l'error de donar la concessió a la mateixa empresa en comptes d'afavorir els autònoms o les petites empreses i ara remata "el despropòsit pintant els quioscs" amb aquests colors "tan cridaners que obvien l'ordenança de paisatge urbà aprovada pel mateix consistori" i "no respecten el disseny original". "Els han afegit marquesines publicitàries i, ben aviat, caixers automàtics", afegeix.

Quiosc 1.
Quiosc 2.

Segons lamenten des de l'entitat, Cort no va voler aprofitar l'oportunitat de fer una concessió individual de cada un dels quioscs, "un fet que potser hauria permès que sis famílies diferents haguessin introduït originalitat a les seves ofertes". Ara, censuren que una empresa dedicada a alimentació i gelats explotarà els quioscs a llocs emblemàtics de la ciutat, "colonitzant més encara el centre de la ciutat al servei del turista".

A hores d'ara ARCA creu que "s'ha tergiversat totalment l'objectiu" de mantenir els punts de venda de premsa escrita. Consideren un fracàs el concurs de concessió pública, una competència innecessària amb altres comerços i que provocarà un perjudici al paisatge urbà. A més, assenyalen que incorr en un "greuge comparatiu" perquè és una concessió administrativa.

Recurs administratiu

L'entitat vol remarcar que el 25 de juny de 2024 va presentar un recurs administratiu contra l'acord de Junta de Govern pel qual s'aprovaven les bases del concurs. Allà apuntaven molts incompliments que haurien obligat a anul·lar el procés. Segons denuncien, aquest escrit argumentat no ha estat ni tan sols contestat, fet que demostra, segons diuen, que "els esforços de les entitats ciutadanes per completar els camins de participació no donen fruits i fan perdre el temps".

stats