Armengol celebra els cinc anys de la Llei d'igualtat sense pla de conciliació un any després d'anunciar-lo

El balanç és "positiu" però que s'ha de continuar fent feina per aconseguir que aquesta normativa arribi a més gent i protegeixi més dones

La presidenta Francina Armengol, al centre, durant la reunió amb les associacions feministes.
4 min

PalmaEl Govern ha commemorat avui el cinquè aniversari de l’entrada en vigor de la Llei d’igualtat de dones i homes de les Illes Balears en una reunió amb una vintena d’associacions de dones i entitats feministes en la qual han participat la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i la directora de l’IBDona, Maria Duran. Abans de la reunió, Armengol i Garrido han dit a la premsa que el balanç que en fan és "positiu", però que s'ha de continuar fent feina per aconseguir que aquesta llei arribi a més gent i protegeixi més dones. Pel que fa al pla de conciliació familiar, Garrido ha dit que es troba en "les darreres fases de redacció", i que el retard es deu a "l'esforç que hem hagut de fer per adaptar-nos al pressupost" que ve de l'Estat, de 4,5 milions d'euros. Són doblers del pla Corresponsables del Ministeri d’Igualtat. Es presentarà al setembre, si tot va bé i la Mesa de Conciliació es pot reunir.

Segons ha explicat la presidenta del Govern, durant els primers cinc anys de vigència la llei ha ajudat de manera directa 80.000 persones de les Illes Balears i 200.000 de manera indirecta. Ha celebrat la transferència de les competències d’Igualtat als consells insulars, ja que així són més "properes a la ciutadania". Però aquesta llei ha destacat, sobretot, pel programa SOIB Dona, que garanteix un any de feina a les dones víctimes de violència masclista. Hi ha 1.623 dones usuàries del programa, i 390 han aconseguit un any de feina garantit per l’Administració pública per deixar de dependre econòmicament del seu maltractador. En l’àmbit laboral, a més, també existeix el conveni amb les cambres de comerç de les Illes Balears per desenvolupar projectes d’emprenedoria per a dones. En menys d’un any, s’han impulsat 452 projectes d’emprenedoria per a dones, segons ha destacat la presidenta del Govern.

Francina Armengol, atenent als mitjans de comunicació.

La Llei va incorporar fites com l’obligació que hi hagi una presència equilibrada (40%-60%) d’homes i dones al Govern i l’obligació de promoure que aquesta igualtat es tradueixi també en els àmbits social, econòmic, educatiu, etc., així les clàusules socials amb perspectiva de gènere en la contractació pública. Així mateix, la llei estableix que el Govern es personarà com a acusació particular en cas d’assassinat o lesions greus per violència masclista, que les víctimes tindran preferència en l’accés a l’habitatge públic i en les polítiques actives d’ocupació; que els fills de les víctimes mortals o que hagin quedat amb una discapacitat podran rebre una ajuda del Govern i que el fet de no pagar una manutenció es considera violència econòmica, entre altres coses.

Coeducació, prevenció, acollida

Per a l'Executiu balear, un dels millors antídots contra el masclisme és la coeducació. Per això, s’han assignat 224 agents de coeducació als centres educatius i han incorporat el principi de la coeducació 107 centres i un total de 534 docents. Per promoure la prevenció de la violència masclista, des del 2019 es desenvolupa un programa d’accions de sensibilització per a la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència masclista als centres educatius, que es fa cada 8 de març i cada 25 de novembre. Hi han participat 230 centres educatius i les seves activitats han arribat a més de 54.000 alumnes.

També s’han disposat 125 places per a dones víctimes de violència masclista en cases d’acollida i 51 places per a dones en situació de prostitució i tràfic. A més, s’han cedit cinc pisos per a dones víctimes. Finalment, el Casal Petit ha acollit un total de 66 dones víctimes de tràfic o que volen sortir de la prostitució.

L’objectiu de la Llei d’igualtat ha estat, en tot moment, arribar a les dones de tots els racons de les Illes Balears. Per assolir aquest objectiu, s’han fet 536 traduccions, sol·licitades per dones víctimes que no parlen ni català ni castellà, i s’han constituït 23 taules locals de coordinació i prevenció de la violència masclista. Fins al final del 2020, un total de 14 menors fills de dones víctimes de violència masclista rebien les ajudes per a fills i filles orfes per violència masclista o fills de mares que han quedat amb una discapacitat superior al 33% a conseqüència del maltractament en l’àmbit de la parella.

S'han donat subvencions a 59 ajuntaments per fer activitats de prevenció i sensibilització que han arribat a més de 13.000 persones i s’ha subvencionat la contractació de 17 professionals per a taules de coordinació i prevenció. També un total de 48 entitats han rebut subvencions per dur a terme activitats que han arribat a més de 9.000 persones.

Entre altres accions significatives, també s’ha creat l’Observatori d’Igualtat de les Illes Balears i la Comissió d’Igualtat, s’han elaborat 870 informes d’avaluació d’impacte de gènere, s’han presentat 46 denúncies de publicitat sexista i s’ha impulsat el Pacte social contra les violències masclistes.

A la trobada hi han assistit representants de l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, la Comissió Feminista de l’Ateneu de Lloseta, UGT Illes Balears, la Secretaria de la Dona d’STEI Sindical, l’equip d’igualtat de l’IES Son Rullan, de CCOO Illes Balears, l’Associació Balear de Suport a la Fibromiàlgia, Dones en Dansa, el Lobby de Dones de Mallorca, Brilla Illes Balears contra la Violència de Gènere, Mujeres que Marcan, l’Associació de Dones Empresàries Cooperativistes de les Illes Balears, l’associació Mujeres en el Deporte, Dones d’Esquerres Illes Balears, l’àrea de la dona de la Cambra de Comerç, ADIBS, l’equip d’Igualtat de Calvià, Feminisme a l’Escola i l’associació Pa i Mel.

stats