Societat17/03/2021

Armengol, sobre el passaport sanitari: "Treballam per ser pioners"

La presidenta del Govern celebra la proposta de certificat digital de la Comissió Europea

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armegol, ha assegurat a través de les xarxes socials que treballen amb el govern espanyol "per ser pioners" en la implantació del passaport sanitari. Així ho ha dit després que la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, hagi presentat aquest dimecres la proposta de l'anomenat certificat verd digital, que ha de servir per facilitar la mobilitat de cara a l'estiu. Armengol ha remarcat que aquest "és el camí que sempre hem defensat: una estratègia europea de mobilitat amb eines com un passaport sanitari, presentat avui, que inclou certificat de vacunació o proves negatives".

Cal recordar que el mes passat les Balears ja es varen oferir com a destí pioner a Espanya per a provar el passaport de vacunació. Precisament, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va explicar que d'aquesta manera, tal com va succeir l'any passat amb el Pla Pilot, les Illes serien un dels primers territoris a obrir-se al turisme internacional, al mateix temps que permetria controlar encara millor els accessos.

Cargando
No hay anuncios

La creació d'aquest instrument no és lliure de polèmica i molts governs el consideren encara prematur, tenint en compte el baix percentatge de població vacunada, un 4,2% amb dues dosis i un 9,8% amb una sola dosi, segons les dades oficials del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC). Però la pressió dels estats dependents del turisme com Grècia, Xipre, Espanya i Itàlia i també d'alguns nòrdics que ja havien posat en marxa els seus propis certificats va accelerar el debat i la resposta de la Comissió Europea, que ha volgut evitar la descoordinació i la fragmentació d'una iniciativa que ha de ser clau per recuperar un dels tresors més preuats de la Unió: la lliure circulació de béns i de persones.

Cargando
No hay anuncios

La proposta de Brussel·les és un certificat que les autoritats hauran d'emetre a totes les persones immunitzades amb una de les quatre vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA): Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Serà gratuït i bilingüe (la llengua oficial de l'estat i l'anglès) i certificarà també tests negatius o si s'ha superat la malaltia. Un codi QR n'assegurarà l'autenticitat i validesa, i podrà ser digital o imprès.