Armengol, sobre el turisme britànic: "No donam la batalla per perduda"

La presidenta del Govern afirma que lluitaran tant com puguin per allargar la temporada i l'ambaixador del Regne Unit a Espanya diu que "hi continuarà havent converses"

La presidenta del Govern, Francina Armengol
Maria Llull
28/07/2020
4 min

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts en declaracions a la Cadena Ser que no dona "la batalla per perduda" després que Londres hagi decidit recomanar no viatjar a les Illes, i que continuarà treballant juntament amb l'executiu espanyol per aconseguir un corredor turístic segur amb el Regne Unit. "No donam la temporada per perduda, i lluitarem per allargar-la al màxim possible. La temporada del 2020 és molt important per veure com serà l'hivern del 2021", ha manifestat.

Tot i això, la situació per al sector turístic és complicada i és difícil que el govern britànic faci marxa enrere. L'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, ha justificat la decisió de desaconsellar els viatges a les Balears en una entrevista a IB3 Televisió i ha dit que la recomanació i l'exigència de quarantena s'han adoptat perquè s'ha avaluat Espanya "en el seu conjunt". En una entrevista a la COPE Elliot també ha afirmat que "hi continuarà havent converses sobre la millor manera de gestionar la mobilitat internacional", sense donar el tema per tancat, malgrat que ha afegit: "però estam en un moment difícil ara".

A més, l'ambaixador ha qualificat a IB3 d'"inacceptables i irresponsables" les actituds d'alguns dels seus compatriotes a Magaluf, i ha descartat les informacions sobre una possible reducció de la quarantena dels viatgers de 14 a 10 dies. "De moment només són especulacions de la premsa", ha dit.

Armengol ha reconegut que la decisió de dilluns del govern britànic d'endurir la seva posició i desaconsellar els viatges a Espanya, incloses les Balears i les Canàries, va ser "una dura notícia" i "una decisió injusta". De fet, Londres va fer públic el seu posicionament el mateix dia que la ministra de Turisme, Reyes Maroto, visitava Eivissa i assegurava que l'executiu espanyol treballava "de manera accelerada" perquè el Regne Unit llevàs la quarantena per als turistes procedents d'Espanya a aquells que vinguessin dels dos arxipèlags.

"És molt injust perquè no es basa en criteris sanitaris. Però tenim el compromís del govern espanyol per continuar batallant. L'experiència d'obrir un corredor segur amb Alemanya el 15 de juny va ser un èxit perquè hem treballat molt per garantir la seguretat sanitària", ha continuat la presidenta, a més de destacar que els indicadors sanitaris de les Balears "són millors que els del Regne Unit". Armengol ha subratllat que no només es treballa "per reactivar l'economia balear i canària, sinó també l'espanyola", perquè els dos arxipèlags "són importants per al PIB d'Espanya".

La cap de l'Executiu ha insistit que està "en contacte permanent" amb Madrid i ha comentat que a hores d'ara "la ministra d'Exteriors està en negociacions" per reconduir la situació. "Tots estam treballant per aconseguir el corredor", ha assenyalat Armengol en referència als touroperadors i empresaris balears. "Com va dir el president [Pedro Sánchez], no hi ha explicació lògica. Dilluns varen decidir de cop recomanar no viatjar a les Balears i les Canàries sense cap dada sanitària, malgrat que aquesta hauria de ser la font de les decisions polítiques", ha afegit.

En contra de tornar al comandament únic

A més, Armengol s'ha mostrat contrària a la possibilitat de tornar a un comandament únic per fer front a l'actual situació de la pandèmia. "És positiu que Espanya sigui un país descentralitzat, perquè cada situació epidemiològica és diferent i cal prendre les decisions des de la realitat de cada territori", ha dit. "No veig necessari que hi hagi un comandament únic, almenys pel que fa al meu territori. Ara bé, no tenc cap problema si els instruments legals s'han de millorar per controlar la situació", ha comentat.

"El comandament únic va ajudar a restringir la mobilitat i vàrem aprendre a coordinar-nos millor. Ara treballam de manera conjunta. No hi ha dia que no estiguem en contacte amb Sanitat, i els altres ministeris i comunitats autònomes", ha afegit la presidenta, qui també ha justificat que les Balears vulguin rebre turistes. "Som una comunitat molt dependent del turisme i és lògic que vulguem reactivar l'economia, després d'haver-la sacrificat i d'haver controlat la pandèmia", ha continuat.

Sobre les declaracions del coordinador del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, qui dilluns va agrair que Bèlgica i el Regne Unit no recomanin els viatges a Espanya, Armengol ha considerat que va fer "un comentari desafortunat". "Si Espanya va obrir fronteres, és lògic que ens alegrem perquè vingui el turisme. Però tots tenim frases desafortunades", ha dit.

Quant a la possibilitat que el govern alemany pugui restringir els viatges a Espanya i les Balears, Armengol ho veu molt poc probable. "No hi ha cap indici de decisió respecte de la nostra comunitat autònoma", ha assegurat, a més de destacar "la relació històrica entre les Balears i Alemanya".

Negueruela: "No hi ha cap motiu que justifiqui la decisió del govern britànic"

Per la seva banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat que "no hi ha cap motiu que justifiqui la decisió del govern britànic", en declaracions a IB3 Ràdio. A més, Negueruela ha insistit que el Govern confia "establir un corredor segur" amb el Regne Unit.

"Els governs espanyol i britànic estan en negociacions per establir un corredor segur. Volem evitar la quarantena, però, de moment, l'executiu britànic no ha plantejat alternatives", ha afegit el conseller, qui també ha destacat que "el turisme anglès i l'alemany són necessaris per poder tenir un hivern menys dur per al sector".

stats