Els arquitectes s'uneixen per trobar solucions per a la gestió de l'aigua

Smart Water es dedica a donar una visió transversal i multidisciplinària de la problemàtica de l'aigua, des de l'òptica de l'arquitectura i el disseny, amb el reforç de les noves tecnologies

Els arquitectes s'uneixen per trobar solucions a la gestió de l'aigua
M.cifre
09/05/2018
2 min

PalmaEls dies 4 i 5 de maig la Unió Mediterrània d'Arquitectes (UMAR) va celebrar l'Assemblea General del 2018 en el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, a Palma. Durant les jornades, les 13 organitzacions que formen part de la UMAR varen plantejar línies d'acció per treballar els objectius del desenvolupament sostenible a través de quatre punts estratègics: l'aigua, l'energia, el patrimoni i les migracions.

L'aigua és un bé comú que en molts punts del planeta és o bé escàs o bé insuficient. En l'Assemblea General de la UMAR es varen proposar solucions sostenibles per a un dels problemes més greus de la Mediterrània, la gestió dels recursos hídrics.

El comissari de la iniciativa Smart Water creada dins la fundació We Are Water, David Cámara, va explicar que des de la fundació treballen a partir de l'arquitectura i el disseny per conscienciar la societat de la importància que té l'aigua. Un altre dels objectius de We Are Water, fundada el 2010, és facilitar l'accés a l'aigua a les comunitats més necessitades a través de la construcció de pous. "Es tracta de posar en valor l'aigua a través de la indústria creativa, ja sigui amb dissenys, arquitectura, productes audiovisuals, etc.", assenyala Cámara.

Smart Water

Smart Water es dedica a donar una visió transversal i multidisciplinària de la problemàtica de l'aigua, des de l'òptica de l'arquitectura i el disseny i amb la tecnologia. Aquesta visió transversal està orientada als desenvolupaments urbans i a les destinacions turístiques sostenibles.

El seu desenvolupament incorpora arquitectes, dissenyadors, desenvolupadors, reguladors i operadors, entre altres professionals, que amb la idea d'una gestió sostenible del cicle integral de l'aigua aporten una perspectiva diferent i, de manera conjunta, cerquen vies de col·laboració que no s'hagin explorat anteriorment i que facilitin una major sensibilitat i actuacions basades en bones pràctiques sobre la gestió de l'aigua. "És com un triangle que uneix el disseny de l'arquitectura, l'arquitectura en si, les noves tecnologies i la societat per tal de realçar el valor de l'aigua", explica Cámara.

David Camara a l'Assamblea General de la UMAR celebrada a Palma

Smart Water, Smart Destination

Un dels projectes que presentà Cámara va ser l'Smart Water, Smart Destinations, tenint en compte que les Illes Balears són un destí turístic molt potent i comparant problemàtiques similars amb Llatinoamèrica, on va néixer la iniciativa. Una de les més conegudes i potser la més important, és que durant la temporada d'estiu, aquí, a les Illes, l'aigua és més escassa i, a banda, el volum de població augmenta.

El projecte se centra en el desenvolupament sostenible de les destinacions turístiques en què l'aigua és l'actiu fonamental. La iniciativa genera espais comuns de diàleg i cooperació que van des del gran regulador i desenvolupador públic a l'operador i desenvolupador privat que s'estableixen en les destinacions turístiques, tenint en compte la infraestructura hotelera.

A través de l'arquitectura, la tecnologia i el disseny, integrats de manera activa en el cicle integral de l'aigua en les destinacions turístiques, es pot ajudar a fer més eficients els processos de gestió de l'aigua i a dotar amb una major sensibilitat i consciència els ciutadans i els turistes.

stats