Festa de l'Estendars

Les arrels musulmanes de Palma, el tema del pregó de la festa de l'Estendard de Carlos García-Delgado

Ha recordat "els mallorquins que el vespre del 31 de desembre d'aquell any van lluitar i morir per defensar Medina Mayurqa"

Minuts abans de l'inici del pregó de la festa de l'Estendard
ARA Balears
29/12/2023
1 min

PalmaL'arquitecte Carlos García-Delgado ha estat l'encarregat de pronunciar el pregó de la festa de l'Estendard d'enguany i ha elegit les arrels musulmanes de Palma com el tema central del seu discurs. En una festa marcada pel deslligament de la Diada de Mallorca, que el nou equip de govern del Consell de Mallorca ha passat al 12 de setembre, García ha destacat que la festivitat és un acte per rememorar la història dels "guanyadors" que van arribar a l'illa el 31 de desembre del 1229 de la mà de Jaume I, però també ha volgut destacar el paper d'els mallorquins que el vespre del 31 de desembre d'aquell any "van lluitar i morir" per defensar Medina Mayurqa.

L'arquitecte Carlos García-Delgado durant el pregó de la festa de l'Estendard

L'arquitecte ha fet referència al Llibre dels Feits i ha recordat que Palma s'ubicava dins un petit semicercle i era considerada per molts "la ciutat més bella del món". Per tal de recordar la Palma del 1229, García ha explicat com eren les cases, els carrers, els jardins, arbres, quin estil de vida hi havia, a què es dedicaven els residents, i molt més. "Tota la ciutat era un laberint infinit carregat de misteris i emocions", ha destacat l'arquitecte durant el pregó.

D'altra banda, també ha destacat la bellesa de la convivència de persones de tres religions i la normalitat amb què es vivia aquesta pluralitat de creences (cristians, musulmans i jueus). Tot i que la majoria dels residents a Medina Mayurqa eren musulmans, el respecte entre els practicants de les diferents religions era la clau d'una convivència tranquil·la.

stats