Arranca la doble campanya de vacunació: 115.000 illencs rebran la tercera dosi i la vacuna contra la grip a la vegada

Salut espera haver administrat tots els vaccins a final de novembre

Una dona després de rebre la vacuna contra el coronavirus
ARA Balears
08/11/2021
3 min

PalmaAquest dilluns arranca la doble campanya de vacunació dels residents a les Illes Balears majors de 70 anys. A partir d'avui uns 115.000 illencs rebran a la vegada la vacuna de la grip i la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus. La incògnita de la caducitat de les dosis administrades per fer front al coronavirus ha provocat que el Ministeri de Sanitat aposti per reforçar la protecció davant la pandèmia dels més vulnerables. Així, el procés d’immunització contra la grip conviurà amb el reforç amb tercera dosi contra el coronavirus de les persones de més de 70 anys.

La campanya que comença avui s'allargarà fins a final de novembre. Salut té previst que tots aquests residents a les Illes Balears ja hagin rebut les dues dosis de protecció davant la grip i la del covid-19 els pròxims 15 dies.

Aquestes persones rebran una vacuna a cada braç, per evitar efectes secundaris o que la dosi administrada tant per protegir davant la grip com davant la pandèmia no tingui l'efecte esperat. En aquest sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat en reiterades ocasions que és “absolutament factible” fer una vacunació conjunta de la grip i del covid, sempre que es faci en “llocs anatòmics diferents”. Cal recordar, però, que només vacunaran amb les dues dosis les persones majors de 70 anys que hagin completat la pauta fa sis mesos com a mínim.

Incògnites sobre els dos virus

L'evolució de la grip és encara una incògnita. L'epidèmia gripal sol produir-se entre desembre i març, però l'últim any el covid va substituir tots els virus respiratoris. De fet, l'any passat la grip va ser pràcticament inexistent a causa de la presència del SARS-CoV-2, les elevades mesures de protecció decretades contra el covid i la taxa de vacunats amb l'antigripal. Ara, però, es desconeix si aquest any cocircularan els virus de la grip i del covid, un factor molt important a tenir en compte perquè, tot i que competeixen entre ells, si una persona amb factors de risc s'infecta dels dos virus alhora té el doble de probabilitats de morir que si només es contagia d'un.

Tampoc se sap si aquest segon patogen serà encara el predominant ni si, en cas que la grip circuli de manera intensa, se'n poden produir casos més greus perquè fa un any que la població no es contagia i no genera immunitat.

Qui ha de rebre una dosi de reforç contra el covid-19?

A la majoria de països europeus amb taxes altes de vacunació contra el covid fa mesos que batega el debat sobre si cal administrar de manera generalitzada una dosi extra per augmentar la protecció davant del virus i possibles noves variants. A Espanya, el 89% de la població diu que es posaria una vacuna de reforç si les autoritats sanitàries ho recomanassin, segons una enquesta de l'Instituto de Salud Carlos III. Ara bé, els experts asseguren que no hi ha prou evidència que els mesos posteriors a la vacunació la protecció disminueixi tant com per justificar l’administració d'una injecció de record a tothom.

A mesura que passen els mesos, la quantitat d’anticossos que indueixen les vacunes va decaient i les terceres punxades –segones en el cas de Janssen– permeten restablir-ne els nivells. Amb tot, els vacunòlegs defensen que la protecció que ofereix la pauta completa davant l’hospitalització o la mort continua sent molt elevada, superior al 90% en la majoria de grups d’edat, i que només perdria eficàcia davant el contagi o els símptomes lleus i sobretot en persones amb un sistema immune compromès, com la gent gran o els malalts greus.

Tampoc l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que ha emès dos comunicats sobre les dosis extres per als vacunats amb ARN missatger –un per a Pfizer i un altre per a Moderna–, recomana oficialment posar-les de manera indiscriminada a les persones de 18 a 55 anys. De fet, es limita a afirmar que la dosi de reforç és segura (no causa efectes secundaris greus) i genera una bona resposta immunitària (augmenten els anticossos). “Si el virus es fa endèmic (torna cada any), potser ens toca revacunar-nos a tots, però si de moment no hi ha una recomanació al respecte és perquè la majoria de la població no té factors de risc per creure que ha perdut la immunitat davant del contagi greu”, resumeix el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop.

stats