Manifestació
Societat Act. fa 0 min

Desenes de milers de persones col·lapsen el centre de Palma contra la saturació turística

L'organització xifra en 50.000 els manifestants, una xifra que la Policia Nacional rebaixa a 20.000

3 min
La capçalera de la manifestació contra la saturació turística a Palma

PalmaClam contra el turisme massiu al centre de Palma. "Hem pegat un cop damunt la taula!", han cridat els organitzadors durant la lectura del manifest, des d'un escenari al Born, en què han exigit un canvi de model econòmic per les Illes. Un "canvi de rumb" que no passa ni per fer "fires turístiques", ni per "allargar la temporada", ni per "diversificar": "Decreixement!", han exclamat les integrants del grup musical Les Pitxorines, que han llegit el text. Als seus peus, una riuada de gent omplia el passeig en una afluència que no ha aturat durant almenys una hora, perquè molts dels manifestants s'han quedat aturats a mig recorregut: el centre de la ciutat s'ha omplert de la protesta de desenes de milers de residents. L'organització convocant, Menys turisme, més vida, ha xifrat la concentració en 50.000 persones, 20.000 segons dades de la delegació del govern espanyol.

"Hem fet un veritable tsunami, hauríem d'estar orgullosos", ha dit el portaveu de la plataforma, Pere Joan Femenia, que ha fet aixecar la mà als manifestants des del passeig, un artèria habitual dels turistes que fan compres i ocupen les terrasses. "Mallorquins, mallorquins, on sou?", ha remarcat. La concentració ha estat pacífica i de to festiu, malgrat que han aparegut algunes pintades a les façanes de diverses immobiliàries. Des de la Plaça d'Espanya fins al Born, s'han cridat lemes com "fora terrasses de les nostres places", "el vostre luxe, la nostra misèria", "no hi ha cases per tanta immobiliària" i "no hi ha aigua per tant de turisme". També s'han sentit dos càntics habituals en les protestes contra la massificació que en els darrers mesos s'han succeït a Palma, un degoteig d'accions reivindicatives que la manifestació d'aquest horabaixa s'havia proposat recollir i projectar: "Sense límits no hi ha futur" i "Mallorca no es ven".

Entre els que caminaven contra la saturació hi havia perfils molt diversos, però abundaven els joves al voltant dels trenta anys. Les dificultats per accedir a l'habitatge pels preus que no aturen de créixer degut, en bona part, a la demanda exògena, són un dels motius principals que els han impulsat a sortir al carrer. "Amb un sou d'investigador no pots pagar el lloguer", critica Medea Zanoli, italiana de 29 anys que treballa a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats de la Universitat de les Illes Balears (IMEDEA). Sosté una pancarta prou eloqüent contra els preus ascendents del mercat immobiliari: "Prou fons voltor, les nostres cases no són una presa". Els cartells reclamant una solució per l'emergència habitacional han dominat el recorregut, alguns en forma de pregunta: "On viuran els nostres fills?".

"Els mallorquins ens estam tornant ciutadans de segona", argumenta Aleix Pizà, santamarier de 30 anys: "Som la part lletja d'una postal on no hi ha ningú, just el remitent". Llança un missatge crític amb el Govern, a qui acusa de promoure "la mitja mentida que vivim del turisme: la població ha d'entendre que només beneficia els grans hotelers". En passar per davant la seu de l'Ajuntament de Palma s'han fet crits contra les polítiques de l'Executiu de Marga Prohens. "La vostra mesa no ens representa", han cridat alguns dels concentrats, després que prometés mesures per contenir el turisme a partir de les conclusions de la Mesa del Pacte Polític i Social per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental.

La reivindicació de la llengua i la cultura pròpies també han format part de la protesta. "Es van diluïnt i desapareixent en tots els àmbits", criticava el manifest de l'organització. Per donar aquest accent a la tradició, un grup de músics han precedit la capçalera tocant xeremies i flabiols. Pep Toni Rubio ha format part de la comitiva. Al seu entendre, "els polítics no es volen enfrontar als obrers que fan feina al sector ni als hotelers": "S'ha d'empènyer i actuar des de les entitats". "No anam contra el turisme, sinó contra la massificació", ha explicat.

"Ja és ben hora d'aturar"

La concentració s'ha convertit, de retruc, en una atracció per alguns turistes, que s'aturaven a fotografiar els manifestants i contemplaven astorats la riuada de gent. D'altres, com Tatiana, ucraïnesa que ha vingut de vacances uns dies, expressaven incomoditat. "Em xoca aquesta manifestació, perquè el turisme dona suport a l'economia", ha considerat. "Cal un canvi de model econòmic, no un altre tipus de turisme", han advertit els convocants en el manifest: "Exigim accions concretes". Per tancar l'acte, la megafonia ha fet sonar grans hits que han relacionat les Illes amb un model que, per una part de la societat, ha caducat. "Ja és ben hora d'aturar", resava una gran pancarta amb lletres vermelles davant la gent que ballava.

stats