Arrenca la Selectivitat 2024: "Per ara estic tranquil·la, però ja veurem què passa amb Biologia"
4.908 alumnes es presenten enguany a les proves, en què per primera vegada tenen prohibit dur rellotge per evitar que copiïn
PalmaRialles, cares serioses, comentaris per animar-se o silencis sepulcrals. Aquesta ha estat l'estampa matinal al campus de la UIB, on aquest dimarts han començat les proves d'accés a la universitat (PBAU). Just abans de presentar-se a l'examen de Llengua Catalana, una jove li deia a la seva amiga: "Vinga va, anem a donar-ho tot! Força", mentre l'abraçava. L'amiga li responia amb una tímida rialla.
Enguany es presenten a la Selectivitat 4.908 alumnes a la recerca d'aconseguir la nota que necessiten per estudiar la carrera. "Jo m'ho prenc amb calma, estic tranquil. Tanmateix, serà el que Déu vulgui", explica Toni M., un jove que vol estudiar veterinària a la UAB. "Necessit bona nota, però la que duc de Batxillerat ja ho és. Només queda ara rematar", continua.
Joan Toni Mesquida, codirector del Secretariat Tècnic d'Accés a la Universitat ha explicat que les proves s'han iniciat amb normalitat. "Han començat beníssim i sense problemes", ha dit. "La temperatura –climatològica– també ha baixat, i això fa que tothom estigui més tranquil", ha afegit. Enguany, una de les novetats és que els estudiants poden triar entre fer la prova d'Història d'Espanya o d'Història de Filosofia. "N'hi ha més que han triat Història d'Espanya", ha assegurat Mesquida.
En aquesta edició també hi ha una novetat que afecta els dispositius electrònics i tecnològics. "No poden tenir cap rellotge al braç ni dins la butxaca, perquè a altres autonomies s'ha detectat que amb els que eren intel·ligents hi havia alumnes que es connectaven a altres dispositius per poder copiar", ha explicat. "Tenim l'obligació de fer que tothom competeixi en igualtat de condicions", ha sentenciat.
Nervis o calma?
Durant els dies de Selectivitat hi ha tants estats emocionals com alumnes s'hi presenten. Una de les aspirants és Inés Jaume, que ha cursat el Batxillerat Tecnològic a La Salle. Té bona mitjana i necessita més o menys un vuit per entrar a Arquitectura a la Universitat de Granada. "Per ara estic tranquil·la, però ja veurem els exàmens de Matemàtiques, Física i Biologia, que són els més complicats". Quan acabi les proves té clar el que farà: "Res de res. Vull dormir", diu entre rialles. No és del tot cert, perquè té previst visitar universitats de la Península, per si de cas no treu plaça a Granada. Tret d'això, insisteix: "No vull fer res més".
Per la seva banda, Aina Horrach ha estudiat a l'IES Antoni Maura i vol estudiar Magisteri a la UIB. "Estic molt nerviosa", diu mentre riu, precisament, nerviosament. Sap que ha de controlar les emocions perquè, al final, la Selectivitat "són proves com les que ja s'han fet durant tot el curs". "Estar nerviosa només em farà passar-ho pitjor", afegeix. Si treu la nota que necessita, aspira a fer la carrera a distància per poder compatibilitzar amb la seva vida professional. "Faig feina perquè vull doblers per poder emancipar-me", explica. En acabar, si pot, no dubta del que faria: "Tornaria al Japó", un lloc on ja va estar l'any passat, quan es va agafar un curs sabàtic perquè no sabia cap a on volia enfocar el seu futur.
Tria de llengua
Com ja es va permetre l'any passat, arran d'un recurs de Plis Educació davant el TSJIB, i sense esperar que aquest darrer s'hi pronunciàs, la UIB ha deixat que cada candidat triï la llengua cooficial en què se li lliura l'enunciat. Durant els dies de les proves és imprescindible que cada persona imprimeixi i dugui a la prova un document anònim de selecció d'idioma d'enunciats d'examen, segons el model facilitat per l'organització. Es tracta d'un full dissenyat amb aquest objectiu, la presentació del qual és obligatòria per a tots els examinands, i en el qual està totalment prohibit fer anotacions. Per tant, només hi pot haver la marca de selecció.
Amb aquest full com a guia, el professorat reparteix els exàmens en l'idioma seleccionat, sense que els estudiants n'hagin d'identificar públicament l'opció. Els exàmens es poden respondre indistintament i per lliure elecció en qualsevol de les dues llengües cooficials.
Tres dies de proves
Dimecres arribarà la segona onada d'exàmens. Serà el torn de les proves d'Història de la Música i de la Dansa, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, Moviments Artístics i Culturals i Llengua Castellana. Després de dinar els alumnes s'enfrontaran a les proves de Biologia, Disseny, Història de l'Art, Literatura Dramàtica i Tecnologia i Enginyeria.
Finalment, dijous serà la darrera jornada d'exàmens, que començarà amb les proves d'Arts Escèniques, Ciències Generals, Fonaments Artístics, Grec, Matemàtiques i Llengua Estrangera-Anglès. En acabar la pausa del migdia els aspirants faran les proves de Dibuix Artístic, Física i segona llengua estrangera (Francès o Alemany). Al darrer torn del dia es faran les proves de Cor i Tècnica Vocal, Dibuix Tècnic aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny, i Empresa i Disseny de Models de Negoci.
Arreu de les Illes, però tots a les mateixes hores
Les proves PBAU es fan simultàniament a les quatre Illes: un punt d'examen a Eivissa, dos a Menorca, un a Formentera i quatre a Mallorca, a més del campus de la UIB, on les proves es reparteixen en quatre edificis. En total, hi ha nou punts d'examen amb un total de 93 aules.
• Campus de la UIB: edificis Antoni Maria Alcover i Sureda, Beatriu de Pinós, Gaspar Melchor de Jovellanos i Guillem Cifre de Colonya.
• Alcúdia: poliesportiu d'Alcúdia.
• Inca: Fàbrica Ramis.
• Manacor: IES Manacor.
• Sant Llorenç: Espai 36.
• Eivissa: Recinte Firal.
• Formentera: IES Marc Ferrer.
• Maó: recinte firal de Menorca.
• Ciutadella: sala multifuncional de Canal Salat.
Quants de professors hi estan implicats?
Més de 270 professors vigilaran les proves durant els tres dies. En el desenvolupament dels exàmens també hi participaran un cap d'expedició per cada punt d'examen fora del campus com a responsable acadèmic, a més d'un coordinador administratiu per a qüestions logístiques.
Quan es coneixeran els resultats?
Els alumnes acabaran les proves dia 13 de juny i només hauran d'esperar sis dies per saber com els ha anat. Dia 19, a partir de les 15 h es podran consultar les notes a través de la UIB digital. Des d'aquest mateix dia i fins dia 21 serà el període per sol·licitar la revisió de les proves, els resultats de les quals es coneixeran dia primer de juliol.