Multes
Societat 31/08/2024

Artà podrà multar els pares dels menors que facin botellada al carrer

Les multes oscil·len entre els 300 i els 3.000 euros

ARA Balears
1 min
El municipi d'Artà.

PalmaLa Policia d'Artà tindrà la facultat de multar els pares dels joves que facin botellada arran de l'aprovació d'una nova ordenança de l'Ajuntament publicada aquesta setmana. El batle d'Artà, Manuel Galán (PSIB), ha explicat que la nova normativa sorgeix d'una petició ciutadana i preveu també sancions "per als negocis que venen begudes alcohòliques als joves".

L'objectiu és donar "més eines a la Policia Local" per perseguir pràctiques incíviques, després de detectar un increment del consum especialment entre els joves del municipi. En aquest sentit, el batle ha desvinculat del turisme aquesta problemàtica. En concret, l'ordenança decreta que els pares o tutors dels menors "tindran responsabilitat civil subsidiària per les accions o infraccions dels menors d'edat", però també són "responsables directes o solidaris de les infraccions comeses".

L'ordenança cataloga com a molt greu la venda o subministrament de begudes alcohòliques per ser consumides en la via pública, amb multes de 1.501 a 3.000 euros. Les greus castiguen la pràctica de fer botellada a espais públics i platges amb multes que oscil·len entre 751 euros i 1.500 euros; i les lleus poden anar entre els 300 i els 750 euros.

La normativa es basa en dades de l'Observatori Autonòmic de Drogues, l'enquesta de les quals 2021-2022 revelava que l'edat mitjana d'inici de consum és de 16,6 anys. "El consum massiu d'aquesta substància a les places i carrers del municipi dona joc a diverses problemàtiques dins les cases, la convivència veïnal o l'increment dels accidents de trànsit, entre altres", recull també el text municipal.

stats