ASAJA s'oposa frontalment a la reforma de la Llei agrària

L'organització agrària presenta més de 100 al·legacions a l'avantprojecte de modificació de la normativa del Govern

Per a ASAJA la proposta de l'Executiu limita també l'opció de realitzar venda directa rendible en limitar la superfície dels espais destinats en aquesta.
Ara Balears
19/02/2018
2 min

PalmaASAJA Balears ha presentat més d'un centenar d'al·legacions a l'avantprojecte de modificació de la Llei agrària del Govern. El gerent de l'organització, Joan Simonet, considera que el fet que el Govern pretengui introduir modificacions a les activitats agràries definides en lleis estatals obligatòries “farà que aquesta llei sigui impugnada, com tantes altres aprovades per l'actual Govern”.

També hi ha articles contraris a la unitat de mercat i prohibicions a certes formes de cultiu, com els modificats genèticament, que van contra les directrius de la UE.

ASAJA s'oposa a endurir encara més els requisits per crear instal·lacions agràries i complementàries tals com naus agrícoles, tafones, cellers, hivernacles, xarxes de reg o elèctriques per a subministrament d'explotacions agràries, uns elements “imprescindibles per a una agricultura moderna, rendible i de qualitat”. A més, l'entitat demana que es recuperin els supòsits que es varen aprovar el 2002, quan Mateu Morro era conseller d'Agricultura.

Per a ASAJA Balears, la proposta del conseller Vidal “també limita la possibilitat de fer activitats de venda directa rendible en rebaixar la superfície dels espais destinades a la mateixa a solament 75 metres quadrats”.

Entre altres coses, l'organització vol deixar clar "que no és necessària la declaració d'interès general per a tota l'activitat agrària i complementària a tot el sòl rústic, ja que es tracta d'activitats pròpies d'aquest tipus de sòl, sigui protegit o no". En la proposta actual, "no es recull aquesta situació deixant a la interpretació dels tècnics municipals la seva execució”.

També proposa que es prioritzi l'ús d'aigua per al reg en el sòl rústic abans que per a usos residencials no vinculats a explotacions agràries.

A més, l'organització proposa un nou articulat relacionat amb la possibilitat de realitzar activitats agroturístiques a les explotacions agràries, ja que consideren el redactat de la proposta "caòtic", "perquè imposa unes condicions més dures que les existents i sense els avantatges que implicava la llei 12/2014".

Agroestada amb el model de 'bed & breakfast' europeu

ASAJA proposa que el model de les agroestades sigui el dels 'bed & breakfast' que es fa servir arreu d'Europa. "Ha de ser un model agrari, no turístic" i "no hauria d'estar sotmès a l'interès general, sinó que ha de ser un ús admès en tot tipus de sòl; no ha de pagar l'impost de turisme sostenible; no ha d'estar sotmès a limitacions de places ni a plans de territorialització".

Per a Joan Simonet, la proposta de l'executiu "és un despropòsit sorgit de la improvisació i la manca de coneixement de la realitat que no té en compte quin model es vol crear" , que "està influenciat per opinions polítiques radicals que no atenen les necessitats reals del sector i que li restringeixen eines per poder competir de manera rendible abocant al sector a sobreviure exclusivament a força de subvencions públiques".

stats