Assaborir les Illes
L’oli i la collita d’oliva
Tot i l’alteració del temps, es preveu que es molgui un 30% de producte més
El temps va alterat i això afecta les collites. La collita d’oliva enguany ha estat molt variable segons redols, més primerenca a la muntanya i més retardada al pla. Es preveu que l’entrada d’oliva a les tafones de la DOP Oli de Mallorca sigui un 30% superior a la del 2020, quan arribaren a moldre 4.350 tones d’oliva. Com és sabut, el segell Oli de Mallorca identifica els olis d’oliva verge extra que elaboren les tafones inscrites a la denominació, cosa que garanteix al consumidor l’origen, el caràcter i la qualitat de l’oli de les varietats mallorquina, arbequina, picual i empeltre. A punt de complir els 20 anys des de la seva creació, la DOP Oli de Mallorca no s’ha aturat de créixer amb més de 800.000 oliveres inscrites i una superfície de quasi 4.000 hectàrees.
Quatre illes per assaborir
Les Balears han presentat l’estand de producte local al Saló Gourmets de Madrid
La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, va presentar aquesta setmana l’estand de les Balears al Saló Gourmets de Madrid, sota el lema ‘Quatre illes per assaborir’. La promoció ajuntà més de trenta entitats de totes les illes, amb el producte local com a centre. L’estand es va dividir en set categories: vi, oli i olives, formatge, carn, peix, productes ecològics, fruita i verdura i fruits secs. A les activitats hi participaren cuiners i sommeliers, amb una íntima col·laboració entre productors/elaboradors i mestres de la gastronomia. Entre els productes destacats es poden esmentar la llampuga, la tomàtiga de ramellet, el flaó d’Eivissa, el xot, el formatge de Menorca, la xeixa, la garrova, l’oli de Mallorca, el pebre de tap de cortí, el porc negre, l’albercoc de Porreres, el peix sec de Formentera, la vedella vermella de Menorca i els vins.
La PAC i les Balears
Es concreta una proposta d’ecoesquemes i es reconeix la regió agronòmica balear
La tramitació de la PAC va avançant a la recerca d’un consens entre el Ministeri i les comunitats autònomes. Ja s’ha concretat una proposta d’ecoesquemes (pràctiques agràries sostenibles que incorporen, entre d’altres, el pasturatge extensiu i la sega sostenible, la major rotació de conreus, l’agricultura de conservació i sembra directa, la gestió de superfícies no productives i la preservació dels paisatges). Des d’un punt de vista insular és destacable el reconeixement de la regió agronòmica de les Balears, que es pot convertir en una fita històrica per crear unes millors condicions per a la pagesia de les Illes, si se superen les darreres etapes d’aprovació de la proposta. L’esborrany de pla estratègic d’aplicació de la Política Agrària Comuna sortirà a consulta pública a començament de novembre i es lliurarà a la Unió Europea abans del 31 de desembre.
Essència de sobrassada
Can Company i Francesc Reina guanyen el premi Innovació d’Innofòrum Barcelona
La fàbrica de sobrassades de Can Company ha guanyat el premi Innovació d’Innofòrum Barcelona 2021 amb un producte nou i original. Es tracta d’Ànima, uns flascons que contenen l’essència de la sobrassada. El creador d’aquest aliment és el mestre xarcuter i cansalader Francesc Reina, expert de talla mundial en l’estudi i elaboració de tota casta d’embotits artesans, que fa pocs dies va ser reconegut per l’Aula Gastronòmica de la Fundació ACA. Reina ha duit endavant una important tasca de recuperació d’embotits tradicionals i de recerca gastronòmica creativa, en bona part a l’entorn de la sobrassada. Amb la presentació en un format líquid, la sobrassada es pot afegir a qualsevol preparació culinària conservant alhora totes les aromes.
Tasta la Serra
Les visites gastronòmiques celebren la declaració de Patrimoni de la Humanitat
El Consorci Serra de Tramuntana ha organitzat el Tasta la Serra. Recorreguts gastronòmics, coordinat per l’antropòloga Margalida Mulet, com un dels actes que celebren el desè aniversari de la declaració de la Serra Patrimoni Mundial de la Humanitat. Es tracta de visites a llocs de la Serra on s’elaboren vi, formatge, oli i cítrics, amb la degustació dels productes i les explicacions dels millors guies culturals. Es visita el celler de Son Vives de Banyalbufar, Formatges Tramuntana de Pollença, els olivars de Son Moragues a Valldemossa i els tarongers i la tafona de Can Det a Sóller. També s’ha inaugurat el Centre d’Interpretació de Raixa, que vol ser una porta il·lustrada d’accés a la Serra i una proposta de comprensió global de la seva realitat.