El llucmajorer Antoni Company, assassinat pel franquisme, ja descansa al cementeri

Les restes del sabater i encarregat de la cooperativa La Hormiga varen ser recuperades al cementeri de Porreres el febrer del 2021

Antoni Company Oliver
ARA Balears
30/04/2022
2 min

"Nosaltres no volíem ser herois ni víctimes per mor de la teva desgraciada mort i de qualque manera hi esdevinguérem. Cap alt? Sempre! Quin mal feres? No pot ser d’altra manera". Això deia la carta que el renet d'Antoni Company Oliver, assassinat pel franquisme el 1937, va fer pública dins el projecte 'Memorial de la Paraula', impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica. Després de localitzar la víctima al cementeri de Porreres l'any 2021, Company va ser enterrat ahir, divendres, en un acte íntim, a voluntat de la seva família.

El llucmajorer era sabater i encarregat de la cooperativa La Hormiga. Era casat i tenia una filla, Jerònia. El 15 de febrer de 1937 va ser detingut mentre treballava a la fàbrica per un grup de falangistes del seu poble, que el varen conduir a la Creu de Porreres, on va ser assassinat. Les seves restes varen ser localitzades a la fossa número 12 del cementeri de Porreres, afectada per un sòcol de formigó construït per suportar el pes dels nínxols. La recuperació va ser possible gràcies als treballs que va dur a terme l’equip tècnic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi. 

De fet, la seva família va ser una de les que va rebre, el 29 d’octubre del 2021, el certificat de víctimes del franquisme que va lliurar el Govern a 124 famílies de persones assassinades a les Illes Balears.

Les identificacions de Porreres

La identificació de Company, confirmada el mes de gener passat, se suma a les de Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, localitzats a la fossa número 11 de Porreres i identificats l'octubre del 2021. Allà, el Govern de les Illes Balears ha impulsat diferents campanyes d’excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista -49 de recuperades en la campanya de l’any 2016, de la qual va ser promotora l’Associació Memòria de Mallorca, i 65 durant les darreres excavacions, realitzades entre febrer i març del 2021.

D’aquestes, 14 víctimes varen ser identificades i retornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats l’any 2016. La segona intervenció, duita a terme el 2021, suma, a hores d’ara, quatre identificacions més.

Fins avui, a les Illes Balears, s'han pogut recuperar en total les restes de 218 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja se n'han identificades 36 i se n’han retornat 35 a les seves famílies.

stats