Societat02/07/2019

L'Oficina d'Igualtat de la UIB ha rebut cinc queixes d'assetjament sexual

Un dels casos era d'un professor cap a una alumna i la resta eren estudiants

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaDes de l'any 2015 està en marxa el protocol de prevenció i actuació en casos d'assetjament sexual a la Universitat de les Illes Balears. Aquests darrers anys l'Oficina d'Igualtat de la UIB ha rebut cinc queixes d'aquest tipus. En un dels casos, era una alumna la que denunciava assetjament per part d'un professor. Els altres quatre casos eren al·lotes que patien al campus comentaris i actituds masclistes constants d'al·lots.

L'únic cas que ha activat el protocol és el del professor i es va resoldre després de parlar amb ell. L'home va assegurar que no era conscient de la situació i va aturar de mostrar aquell comportament. "Hi havia un interès romàntic no correspost", assegura Esperança Bosch, directora de l'Oficina d'Igualtat. Els altres casos, que eren entre iguals, després de rebre assessorament, reforç i suport, els varen resoldre les mateixes alumnes. "Una vegada saben que tenen tot el dret i disposen de les eines, actuen", afirma Bosch. Això sí, entre aquests quatre casos, un que va tenir lloc a Eivissa fa dos anys sí que va motivar la posada en marxa de mesures concretes de manera immediata. La Universitat va decidir que el jove havia de fer un examen apartat del grup per no coincidir amb l'alumna que denuncià l'assetjament.

Cargando
No hay anuncios

"Les floretes d'un temps s'ha d'entendre que no tenen cabuda, que ningú té dret a opinar sobre el teu físic", afirma Bosch, qui també destaca el compromís de la Universitat en aquest sentit. "La persona que acudeix a l'Oficina d'Igualtat per un cas d'assetjament s'ha de sentir atesa, ja que si passa, la Universitat no pot mirar cap a una altra banda". També comenta que les alumnes són informades que les accions que es poden prendre per part de la UIB només tenen efecte dins el campus. "Si se senten desprotegides un cop fora, han de denunciar", diu.

Esperança Bosch també ha explicat que el protocol d'assetjament sexual del 2015 està en procés de revisió, seguiment i avaluació per millorar-lo. Cal dir que la UIB és un referent en aquest àmbit per a altres universitats, segons explica la doctora en Psicologia i professora Esperança Bosch. "L'objectiu és que la Universitat pugui ser un espai lliure de violències masclistes", assenyala. També destaca la feina feta en informació i sensibilització perquè tothom sàpiga què és assetjament sexual. No pot ser que un professor digui a una alumna: "Que guapa que vens avui a classe".

Cargando
No hay anuncios

El II Pla d'igualtat és més concret



Aquest protocol contra l'assetjament sexual que també serveix si és per raó de gènere o d'orientació sexual forma part del Pla d'igualtat de la Universitat. Des del gener del 2019, després de ser aprovat en Consell de Govern, està en marxa el segon pla, que preveu actuacions fins al 2021.

Cargando
No hay anuncios

Bosch assegura que el primer pla era més exploratiu. "Ens vàrem adonar que era difícil avaluar mesures tan generals", comenta Bosch. En aquest sentit, Salud Montero, tècnica de l'Oficina d'Igualtat, ha informat que, per aconseguir una major efectivitat, les mesures s'han fet més concretes i s'han reduït, ja que han passat de 107 a 64, i cadascuna va associada a l'organisme que l'ha de desenvolupar i també està qualificada segons si és molt prioritària o poc.

El que s'observa des de l'oficina és que la presència per gènere a les carreres no millora. Cada vegada hi ha menys dones a les enginyeries tècniques, com ara Informàtica, i altres com Treball Social, Educació Infantil i Infermeria tenen més d'un 90% de dones. En l'única que hi hagut un canvi és Matemàtiques, i els equips d'investigadores principals, que han passat d'un 22% a un 30%. En aquest sentit, destaca el programa 'Jo també puc fer-ho', on professionals de carreres menys feminitzades expliquen la seva experiència per engrescar a estudiar les al·lotes carreres fins ara reservades als homes.

Cargando
No hay anuncios

El que també ha millorat durant aquest anys és "la presa de consciència", segons Bosch, i que ja no es veuen casos com abans on els tribunals conformats només per homes no semblaven una anomalia. "Fa set o vuit anys semblava que això era normal, diu Bosch.

Entre les mesures del Pla d'igualtat destaca treballar temes de formació d'igualtat de gènere per a professorat i alumnat, introduir la perspectiva de gènere en la docència amb material elaborat dins de la Xarxa Vives, en què hi ha 22 universitats; avançar en les mesures contra l'assetjament sexual i la discriminació per gènere; millorar la visibilitat del treball de les dones i continuar amb el procés de sensibilització en general amb les dates clau del 8 de març i del 25 de novembre.