Agricultura
Societat17/10/2024

"Les assegurances no ens donen ni un euro": les pèrdues dels ramaders per la llengua blava

A més, estan pendents també dels efectes que tindrà en les subvencions

PalmaLa llengua blava s'estén per les explotacions de les Balears i els ramaders tenen dificultats per fer front a les conseqüències. Les assegurances no cobreixen la mort dels animals per aquesta malaltia. D'aquesta manera, els pagesos no reben ni un euro per la defunció de les ovelles i han de fer front a grans pèrdues econòmiques. Segons han explicat alguns ramaders a l'ARA Balears, la compensació econòmica mitjana que donen les assegurances per morts a causa d'altres malalties és d'entre 90 i 100 euros per animal, però els pagesos asseguren que la pèrdua real s'eleva fins als 200. En el cas de la llengua blava, els ramaders perden aquests diners i no reben cap ajuda ni compensació.

Cargando
No hay anuncios

Una altra preocupació dels ramaders és l'impacte que tindrà la malaltia a la Política Agrària Comuna (PAC). Segons detallen, un dels paràmetres d'aquesta subvenció determina que per rebre-la, cada ovella ha de garantir un mínim de 0,6 cries cada any, però la mortalitat que provoca la llengua blava fa que en alguns casos no es puguin arribar als mínims exigits. En aquest aspecte, el coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Gaià, espera que "les institucions ho tinguin en compte i s'elimini aquest barem, com s'ha fet en el passat amb altres problemàtiques". La Conselleria d'Agricultura i Pesca es reunirà el 4 de novembre amb sindicats i representants del sector primari i Gaià creu que tindran en compte les seves peticions.

Gaià lamenta que l'increment de casos de la llengua blava hagi arribat "en el pitjor moment per als ramaders i agricultors". "Som conscient que sona a tòpic, però la realitat és que els pagesos estan lluitant a l'hora contra la llengua blava i contra la sequera", continua. De fet, els darrers anys són molts els pagesos que no sembren perquè saben que "no podran treure profit de la terra i han de comprar el pinso per les ovelles i noves llavors", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Vacunació contra la llengua blava

Mentrestant, els ramaders encara esperen les vacunes contra la llengua blava que, segons va informar el Govern, arribaran el desembre. En aquest cas, Unió de Pagesos ha denunciat que, "si bé és cert que no hi ha una gran producció d'aquests vials i l'oferta és escassa, no hi ha hagut cap mena de previsió per part del Govern". "Tristament, ara mateix no podem fer res més que esperar i resar", ha lamentat Gaià.

Cargando
No hay anuncios

Altres pagesos, com Jaume Adrover, han estat més crítics amb la gestió que ha fet el Govern d'aquesta malaltia. "Podem esperar asseguts les vacunes anunciades, però els animals no", ha lamentat a les xarxes socials, a més de denunciar que la llengua blava va arribar a les Balears a l'estiu, mentre que les vacunes no arribaran "fins a mitjan desembre".

Cargando
No hay anuncios

De moment, el Govern ha detectat 123 casos de llengua blava a les Balears –dimecres es van identificar els dos primers a Eivissa, on la malaltia encara no havia arribat. Del total d'infeccions, 100 són a Mallorca, 21 a Menorca i dos a l'illa pitiüsa, segons les dades de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural. El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha reconegut que "la malaltia s'està estenent i hi ha més explotacions afectades", mentre que hi ha altres 20 possibles casos pendents de confirmació.

Les explotacions afectades per la malaltia estan a Sóller (9 focus); Deià i Alaró (8); Pollença (7); Fornalutx, Calvià i Bunyola (6); Campanet, Selva i Estellencs (5); Palma (4); Binissalem, Valldemossa i Escorca (3); Esporles, Lloseta, Andratx i Marratxí (2) i Felanitx, Inca, Capdepera, Ariany, Puigpunyent, Llucmajor, Consell, Mancor de la Vall, Sant Llorenç, Santa Maria, Santanyí, Sencelles, Sineu i Santa Margalida (1). Quant a Menorca, hi ha dos casos confirmats a Alaior, vuit a Ciutadella de Menorca, quatre a Es Mercadal, tres focus declarats a Ferreries i quatre a Es Migjorn Gran.