Com assegurar el relleu generacional i reforçar el teixit comercial manacorí
L'Ajuntament presenta un pla de regeneració contra el tancament d'establiments basat en estratègies de diferenciació i marca. Actualment, hi ha entre un 12 i un 13% de locals barrats
ManacorL'Ajuntament de Manacor s'ha proposat recompondre el teixit comercial de la ciutat en quatre anys. Un projecte que implica sobretot evitar que més establiments històrics hagin de tancar per manca d'un relleu familiar i per adaptar els gairebé 600 portals oberts a les noves maneres de promocionar-se i vendre. Per això avui ha presentat les bases d'un pla encomanat fa uns mesos a l'empresa gironina Focalizza, a fi de tenir una radiografia clara de com fer les coses a partir d'ara.
El pla, anomenat de reactivació de l'activitat comercial urbana, proposa "una ambiciosa estratègia que té com a objectiu revitalitzar el teixit comercial del municipi i posicionar Manacor com a referent del comerç de proximitat a l'illa de Mallorca", explica la delegada de Promoció Econòmica, Paula Asegurado. "Desenvolupat en estreta col·laboració amb els sectors públic, privat i la ciutadania, pretén fomentar la competitivitat, la sostenibilitat i la singularitat del comerç manacorí", afegeix.
El Pla es basa en una diagnosi de la situació actual, identificant fortaleses i oportunitats per al comerç local, com també les amenaces i debilitats que cal abordar. "El comerç de proximitat, la transformació digital i la preservació dels valors del territori són pilars fonamentals d'aquest projecte", diu el director de Focalizza, Oriol Cesena, que serà demà també present a la jornada organitzada pel Consistori i la Cambra de Comerç i dirigida als comerciants de la comarca interessats a redirigir les seves estratègies.
Per la seva banda, la tècnica de Comerç, Henedina Perelló, ha incidit en la necessitat de preservar els establiments emblemàtics i la promoció de la compra de proximitat. Ha fet menció que a la ciutat de Manacor s'han localitzat prop de 600 portals comercials oberts i d'altres tancats "amb els quals ara ens tocarà fer feina per saber si s'han transformat, si hi ha possibilitat reals de reobrir-los o si es trobaven en règim de propietat o de lloguer, per exemple".
Negocis tancats
I és que en aquests moments i segons els càlculs que ha pogut dur a terme Focalizza, a Manacor hi hauria entre un 12 i un 13% de comerços tancats "el que suposa una xifra bona si la comparam a la que hem pogut estudiar a altres ciutats catalanes d'un teixit similar a Manacor, com ara Figueres, on estan entre un 25 i un 30% de locals tancats". Això vol dir que a la capital de Llevant hi ha ara mateix uns 75 comerços tancats a l'espera d'una sortida potencial.
"Per això és tan important conèixer la realitat de cada un dels actuals, per saber si hi ha un relleu generacional en camí o no, classificar-los per activitats i poder donar informació a qui hi estigui interessat a continuar abans que sigui massa tard", reafirmen fonts de l'Ajuntament. Aquesta detecció i cens serà importantíssima per calibrar l'estratègia futura.
Els altres eixos fonamentals que s'han posat damunt la taula a partir d'aquesta diagnosi inicial són la necessitat d'ajudar els comerços locals en el camí de la transformació digital i a digitalitzar els seus negocis, garantint-ne la competitivitat en un mercat en evolució. La valoració dels mercats tradicionals del municipi (el de la plaça de les Verdures i el dels dilluns), tot impulsant la seva modernització i atractivitat. I estar més pendents a la sostenibilitat i responsabilitat mediambiental, promovent pràctiques comercials responsables, alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), contra el canvi climàtic.
El pla es desenvolupa en estreta col·laboració amb els comerciants, associacions culturals i altres agents locals. És per anar en aquesta direcció unitària que s'ha creat una comissió específica per fer el seguiment de les accions, amb la implicació de diversos sectors econòmics i culturals del municipi, precisament per combinar accions. "L'Ajuntament reafirma el compromís amb el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, oferint suport als comerços per fer front als nous reptes del sector i posicionar el municipi com un espai comercial viu i de referència no només al Llevant, sinó a tota Mallorca", conclou Asegurado.