L'associació de docents interins denuncia irregularitats en les oposicions

No hi ha un sistema unificat i "els tribunals havien de dur els jocs dels seus fills"

Dissabte d'oposicions a la UIB
Sabrina Vidal
25/06/2018
3 min

PalmaDiuen que potser és legal, però és poc professional. A les oposicions d'Educació de dissabte passat es varen produir irregularitats que ha denunciat l'associació de docents interins, en la qual, amb quatre mesos de vida, hi ha gairebé 300 associats.

Asseguren que en el tribunal d'intervenció sociocomunitari, que es va fer a l'IES Borja Moll, "no es mesclaren bé les bolles, la presidenta les treia directament i sortiren molts temes correlatius"; en un cas específic, "en lloc d'un bingo hi havia un joc de peces de puzle quadrades que posaven els números", expliquen.

Cap dels consultats no vol dir el seu nom per por de represàlies. Allò cert és que expliquen que uns dos-cents interins han denunciat la Conselleria per frau de llei. "Demanam que a la gent que té més de tres anys i un dia de feina se la faci funcionària de carrera o indefinida no fixa".

"L'experiència és molt important, sobretot en professions vocacionals, menystenir-la quan fa vint anys que feim feina no té sentit", es queixen. I és que el problema de fons no són tant les oposicions i les maneres dubtoses que es varen poder veure en alguns exàmens com el fet de no haver tingut en compte l'experiència laboral dels interins.

"Feia 17 anys que no treien oposicions de la meva especialitat. Ho varen fer l'any passat i es varen convocar amb dos mesos d'antelació. No m'hi vaig ni poder presentar per falta de temps", explica una de les afectades. Aquesta docent interina parla de "maltractament psicològic".

Proposa, igual que l'associació, que es facin dues vies per a les oposicions: "Una per a la gent acabada de sortir o amb menys de tres anys de feina, i una altra que tingui en compte els que tenim experiència i que no ens facin competir entre nosaltres", explica, "però el Govern no en té la voluntat", afegeix.

Dins l'associació hi ha veus que recorden que durant l'època de crisi econòmica es va sobreviure gràcies als interins: "Fèiem més feina i ens abaixaren el sou, "i ara ens n'haurem d'anar al carrer i els que venen darrere no han hagut d'aguantar tot això", es lamenta.

"El conseller Martí March sempre diu que els tribunals són sobirans, i no surt d'aquí", es queixa un company de l'associació que tampoc vol dir el nom. Assegura que es dona informació enverinada i que no és cert que el 90% dels qui es presentaren a l'examen siguin interins. "D'aquest 90%, només un 40% deu estar fent feina de manera regular, els altres formen part d'una borsa, que no és el mateix que ser interí", especifica.

Dissabte fou el primer dia d'exàmens per obtenir una plaça fixa de docent en el sistema d'ensenyament públic de les Illes Balears.

El mateix dia, l'associació de docents interins de l'arxipèlag, que defensa que les oposicions deixaran fora molts professors amb experiència però que potser no aprovaran les proves, en denuncià irregularitats.

"Tanta història que són unes megaoposicions i tot és poc professional, són les oposicions del segle passat", critiquen.

L'assemblea de docents interins anima els professors interins a unir-se a la seva agrupació perquè asseguren que la intenció és "substituir-los per professors acabats de titular "sense experiència i més barats", i els que no superin les proves poden veure's sense feina, ni indemnització per acomiadament.

Les proves es continuaran duent a terme durant el mes de juliol. A les oposicions es garanteixen 1.008 places públiques, 613 de les quals són a Mallorca, 119 a Menorca, 249 a Eivissa i 27 a Formentera.

stats