Salut
Societat03/05/2024

AstraZeneca admet que la seva vacuna contra la covid pot causar trombosi, però només en "casos molt rars"

Afectats i familiars del Regne Unit reclamen fins a 100 milions de lliures per danys i perjudicis a la farmacèutica

BarcelonaLes vacunes de la covid van ser un punt d'inflexió en la lluita contra el virus que ho va capgirar tot ara fa quatre anys. Es van desenvolupar en un temps rècord per protegir la gent gran i més vulnerable i anar recuperant progressivament la normalitat. Han salvat milers de vides arreu del món i són una de les fites de la medicina moderna. La urgència del moment va provocar que la seva autorització es fes per la via d'emergència, tot i que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha reivindicat sempre la validesa i seguretat dels seus criteris i processos per garantir que són vacunes segures. El Regne Unit va seguir una via encara més accelerada i les va aprovar abans que Europa. Una d'elles ha causat efectes secundaris en "casos molt rars" que no es van detectar en el moment de la seva autorització. És el cas de la vacuna d'AstraZeneca. Ara la farmacèutica ha admès que pot causar trombosi en aquests pocs casos en un document legal presentat davant el Tribunal Superior del Regne Unit al febrer.

Segons ha avançat The Telegraph, la companyia ha reconegut aquests efectes secundaris en el marc d'un procés judicial del Tribunal Suprem anglès. AstraZeneca té oberta una demanda col·lectiva de 51 persones afectades i familiars que reclamen fins a 100 milions de lliures per danys i perjudicis pels efectes secundaris de la vacuna, entre els quals la trombosi amb trombocitopènia. Aquesta síndrome provoca coàguls als vasos sanguinis del cervell, les cames o en una altra part del cos.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la farmacèutica, de moment, rebutja les afirmacions que recullen les denúncies, sí que accepta que les seves dosis "poden, en casos molt rars, causar trombosi". Precisament els advocats dels denunciants argumenten que la vacuna, desenvolupada juntament amb la Universitat d'Oxford, "ha tingut un efecte devastador per a un petit nombre de famílies".

Lesió cerebral permanent

Un dels primers casos a judicialitzar-se va ser el de Jamie Scott, que ha quedat amb una lesió cerebral permanent després de patir un coàgul i una hemorràgia al cervell que li va impedir treballar. La seva defensa addueix que tot plegat va passar després de rebre la vacuna d'AstraZeneca l'abril del 2021. El maig del 2023, també mitjançant resposta judicial, AstraZeneca va rebutjar la tesi que el cas de Scott hagués estat causat per la seva vacuna.